MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Alsórajk – Kisfaludi emlékszoba

Alsórajk

A csendes falucska híres szülötte, Kisfaludi Stróbl Zsigmond tiszteletére emlékszobát alakítottak ki a szülőházában, a volt iskola épületében, amely ma művelődési házként látja el feladatait. Az emlékszobában a szobrász néhány, közismert alkotását mutatják be fényképek és kisplasztikák segítségével. A kiállító terem díjmentesen látogatható hétköznap 8 és 16 óra között. ( Figyelem előzetes bejelentés szükséges az önkormányzatnál a +39-93/354-014-es telefonszámon). A településen Petőfiről készített köztéri szobra is található, ahol rendszeresen tartanak március 15-i megemlékezéseket.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond 1884. július 1-jén született Alsórajkon. A nemzetközileg elismert, kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész tehetsége kiterjed a mozgásábrázolásra, szimbólumok megragadására és a karakterformálásra is. A valóságábrázoló emlékművek elkészítésétől sem riadt vissza. Eredeti neve Strobel, művésznévként vette fel a Kisfaludi Stróbl Zsigmondot. Mátrai Lajos és Lórántfi Antal is tanította az Iparművészeti Iskolában. 1904-ben és 1905 nyarán két akttanulmány készített Stróbl Alajos segítségével. Ösztöndíjjal egy évig Bécsben tanult, hazatérve pedig a Mintarajziskolában Radnai Béla és Székely Bertalan segítségével mélyítette ismereteit.

1909-ben került megrendezésre az első gyűjtemények kiállítása. Bejárta egész Nyugat-Európát a Rudics-díj elnyerésével. Első köztéri munkájaként megtervezte Szentesen Horváth Mihály történész köztéri szobrát. A műalkotás ma is megtekinthető a város főterén. 1920-tól több megbízást is kapott I. világháborús emlékművek készítésére. Ma több mint ötven alkotása tekintető meg a hazai köztereken, de művei külföldön is találhatók. Számos portrészobrot készített a művészeti, politikai és arisztokráciai élet jelentős személyeiről. Legismertebb alkotásait Budapesten tekinthetjük meg. A Gellért hegyen áll a Szabadság szobor vagy más néven Felszabadulási emlékmű, a Városligetben pedig a Hofi Géza által is megénekelt íjász, az „öreg, harcos”, akinek lazítania kellene.


Elérhetőségek

Cím: Alsórajk Petőfi u. 18
Telefon: +36-93/354-014
E-mail: alsorajk@t-online.huGaléria


Videók

Alsórajk – Kisfaludi emlékszoba

Alsórajkra érve a polgármesteri hivatal mellett egy Petőfi szobor hívja magára a figyelmet. Ha megállunk, rácsodálkozhatunk Kisfaludi Stróbl Zsigmond egy érdekes alkotására. Vajon hogyan kerül ide egy ilyen szobor? Kevesen tudják, de e csendes falucska híres szülötte, Kisfaludi Stróbl Zsigmond szobrászművész. Tiszteletére emlékszobát alakítottak ki a szülőházában, a volt iskola épületében, ami a Petőfi utca végén található. Az épületet ma kultúrotthonként és könyvtárként használják. A kiállítótérben a művész néhány, közismert alkotását mutatják be fényképek és kisplasztikák segítségével. A létesítmény díjmentesen látogatható hétköznap 8 és 16 óra között előzetes bejelentkezés alapján. A művész gazdag hagyatékából 1976-ban nyílt állandó kiállítás Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban. Napjainkban Kisfaludi több mint ötven alkotása tekintető meg magyarországi köztereken, de külföldön is megtalálhatók szobrai. A legismertebbek Budapesten vannak. A Gellért hegy tetején lévő Szabadság szobor vagy más néven Felszabadulási emlékmű mára a budai panoráma meghatározó elemévé vált.


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.