MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Belezna – Római katolikus Templom

Belezna

A buszközlekedés elfogadhatóan működik, a Nagykanizsa és Gyékényes közlekedő autóbuszok érintik Beleznát. Közvetlen vasúti kapcsolódása nincs.

A település első említése 1332-37. évi pápai tizedjegyzékből való. A 14. században a Beleznay-család birtokában volt. A tizedjegyzékek alapján Beleznának temploma és plébániája is volt, amely a szóbeszédek szerint 1560 körül pusztult el.

A településnek több lakott külterülete van, mint Jankapuszta vagy Szentháromságpuszta. Ezek közül Szentháromságpuszta olyan népes település volt a középkorban, hogy templommal is rendelkezett, mely a török hódoltság alatt pusztult el.

Belezna 1993-ban testvérvárosi kapcsolatba került a közeli, horvát Alsó-Domborúval, majd 1995-ben az erdélyi Barátossal. Ezt a kapcsolatot jelzi a község főterén található kopjafa.

A községtől nyugatra helyezkedik el egy víztározó-horgásztó, amely kitűnő lehetőség a sportra, a pihenésre.

A település nevezetessége a Szűz Mária nevére szentelt római katolikus templom, melyet 1899-ben építettek. Az alapító kegyúr id. gróf Zichy Ödön síremléke a templom szentélye mögött tekinthető meg.

A templom neogótikus stílusban épült, tervezéséhez a budavári főtemplom; a Mátyás templom szolgált alapul. Az épületet körüljárva, a szemünkbe tűnnek a gótikus építészetre jellemző formai jellegzetességek. Jellegzetes a falon kívül támívekből és pillérekből kiépített támasztórendszer. Ennek szépsége mellett praktikus funkciója az, hogy megszünteti a fal teherhordó szerepét, így lehetővé teszi óriási, vékony, játékosan kiépített ablakok kialakítását. A nyílásokat lezáró ívek csúcsos formája - mely miatt csúcsíves stílusnak is szokták nevezni a gótikát - mind a templomon kívül, mind a templomon belül megfigyelhetjük. A csúcsíves keresztboltozat az ég felé irányítja a betérő figyelmét, a magasba töréssel az Istenhez kívánja emeli a hívek lelkét.

A turisták előtt nyitva áll a templom kapuja, előzetes egyeztetés után bárki megtekintheti belső szépségét.


Elérhetőségek

Cím: Belezna Kossuth u. 98.Galéria


Videók

Belezna, Római katolikus templom

A horvát határ közelében, Gyékényes irányában, Surd után kell Beleznára lefordulni. A zsáktelepülés egy 3 km hosszú bekötő út végén található.
A településre érve a Szűz Mária nevére szentelt római katolikus templom fogadja a látogatót. Építtetője id. gróf Zichy Ödön, akinek síremlékét a szentély mögött, a templomon kívül találjuk. Az épület sok hasonlóságot mutat Budavár főtemplomával, a Mátyás templommal, mivel tervezéséhez ez szolgált alapul. Az épületet körbejárva megcsodálhatjuk neogótikus stílusát. A falakon kívül támívekből és pillérekből kiépített támasztórendszer van, az ablaknyílásokat csúcsívek zárják le. Az épület mennyezete csúcsíves keresztboltozat, amely a templomba betérők figyelmét automatikusan az ég felé irányítja. A főbejárat felett kis szoborcsoport áll: Szűz Mária, karján a gyermek Jézussal és két hódoló angyallal fogadja az érkezőket. Érdekesség, hogy Mária fején a magyar korona látható.
A gondozott parkkal körülövezett templom kapuja nyitva áll a turisták előtt, előzetes egyeztetés után bárki megtekintheti.


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.