MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Belezna – Zrínyi Újvár Kiállítás és hadtörténeti tanösvény

Belezna,

A buszközlekedés elfogadhatóan működik, a Nagykanizsa és Gyékényes közlekedő autóbuszok érintik Beleznát. Közvetlen vasúti kapcsolódása nincs.

A falu a Visszafolyó-patak és a Principális csatorna torkolatában található. A település nyugati határa a Mura, amely a Drávába torkollik egy kilométerrel lejjebb. A visszafolyó-patak déli partján állt az 1664-ben lerombolt Zrínyi-Újvár, melynek helyét ma kopjafa őrzi.

 

Belezna és Őrtilos között elhelyezkedő vár területén több ásatás is folyt és folyik napjainkban is, melyből jelentős régészeti leletállomány került elő. A megtalált tárgyak a török kortól a II. világháborúig mutatják be a terület hadászati szerepét. Az emlékek bemutatására az önkormányzat kezdeményezésére kiállítás került kialakításra a régi iskolaépületben, a felújított Integrált Közösségi és Szolgáltató Ház emeletén.

A Zrínyi Újvár kiállítás keddtől péntekig látogatható 08.00 és 16.00 között. A látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges.

A Zrínyiekhez több legenda is fűződik a településen. A Szentháromsági erdőkben található Zrínyi-kútról számos történet is él a lakosság emlékezetében. Az egyik szerint, amikor Zrínyi megszomjazott várépítés közben és nem talált ivóvizet, vezéreivel együtt leszúrta kardját egy tölgyfa alá. Ennek helyén keletkezett a kilenc ágból feltörő víz. Más elbeszélés szerint a nevét azért kapta a kút, mert a hadvezér és lova ivott belőle. Zrínyi-kútja (GPS: 46°19’49.6” – 16°52’56.5”) minden évszakban frissítő forrás, amely a földbe ásott kútgyűrűből bukkanó elő.

A történeti emlékekre építve került kialakításra a beleznai hadtörténeti tanösvény, amely nyolc megállóból áll. Lineáris elhelyezésének köszönhetően egyszerűen követhető. Ennek hátránya, hogy a terep lejárása után vissza kell sétálni az elejére az ottmaradt autókért.

A 4120 méter hosszú szakasz négy óvóhelyet, két óvóhely kupola bemutatót, egy forrást, egy pihenőhelyet, a felújított lövészárkot és Zrínyi-Újvárat foglalja magába. A terep főleg erdei út, vagy ösvény. Az ösvény sík, kisebb emelkedő csak a Zrínyi-Újvár szakaszon van. Minden évszakban látogatható, amennyiben az időjárási körülmények engedik. A séta 1,5-2 órát vesz igénybe. A legtöbb bemutatóhelyen tájékoztató tábla és pihenőhely várja a turistákat.

A tanösvény kezdeti pontjára, az erdészház megállóhoz (GPS: N46.20506 E16.53269) pihenőpadok kerültek, itt tájékoztató tábla mutatja be a tanösvényt.  Ezen kívül ezen a megállón található egy csőszelvényes vasbeton óvóhely és kupola. A második megálló a csőszelvényes vasbeton óvóhely bemutatásából áll. A harmadik megállónál, a Szentháromság-puszta megállónál (látható a zászlóaljparancsnoki figyelő és lövészárok. A negyedik pont, a kisház pihenő megálló, amely lehetőséget ad arra, hogy a fáradt turista erőt gyűjtsünk a további felderítéshez. A megállónál tájékoztató táblák mutatják be a környék állat- és növényvilágát. Az ötödik megálló a csőszelvényes vasbeton óvóhelynél került kialakításra. A hatodik megálló a Zrínyi kút megálló, amely biztosítja a felfrissülést. A források miatt a terület enyhén mocsaras. A hetedik pont a lerakóhely megálló, ahol az erődök tartalék kupoláit lehet megnézni. A Tanösvény kiemelkedő és egyben végső pontja a Zrínyi-Újvár megálló.


Elérhetőségek

Cím: Belezna, Kossuth u. 13.
Telefon: +36-93/377-163Galéria


Videók

Belezna – Zrínyi Újvár és hadtörténeti tanösvény

Belezna a Visszafolyó-patak és a Principális csatorna torkolatában fekszik a horvát határ mentén. A Visszafolyó-patak déli partján állt egykor Zrínyi-Újvár, melynek helyét ma kopjafa jelzi.
A Belezna és Őrtilos között lévő vár területéről az ásatásokkor több értékes régészeti lelet került elő. A kutatás során talált tárgyak bizonyítják, hogy ez a hely a török kortól a 20. század közepéig jelentős hadászati szerepet töltött be. A hadtörténeti tárgyi emlékek megtekinthetők a régi iskolaépület emeletén kialakított kiállításon.
A feltárás eredményeire építve készült el a 4 km hosszú hadtörténeti tanösvény. A nyolc megállóból álló útvonal sík terepen futó erdei út. A szakasz négy óvóhelyet, két óvóhely kupolát, egy forrást, egy felújított lövészárkot és Zrínyi-Újvárat foglalja magába. Az egyes állomásokon tájékoztató tábla és pihenőhely várja a turistákat. A sétánk során, a Szentháromsági erdőkben haladunk, ahol megtekinthetjük Zrínyi kútját is, amelyről számos helyi legenda él a lakosság emlékezetében.


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.