MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Bocska – templom a kálváriával

Bocska

Elsősorban a Zalaegerszeg és Nagykanizsa közötti helyközi járatok állnak meg a településen. Önálló vasúti megközelítése nincs, legközelebbi vasútállomás Magyarszerdahelyen található.

Délről a település látképe igen festői, mivel a község egy dombvonulatra épült. Erdők, szőlővel futtatott dombok, valamint szántók és kertek határolják a falut, melyből kiemelkedik a mediterrán hatási kistemplom tornya. A település jelentős vízfolyással is rendelkezik, Bocskán folyik keresztül a Kürtös-patak.

A falu története a középkorig nyúlik vissza, egy 1459-es forrás Bocsita, egy 1465-ös pedig Bochyta néven említi. Kanizsa várának elfoglalása után (1600-as évek) a település török kézre került, és ezzel megindult a pusztulása. A törökök az egész falut feldúlták, lerombolták a templomokat. Ezzel eltűnt a színvonalas mezőgazdasági kultúra. 1687-ben magyar uralom alá került a falu, amelyet 1720-ban már Bocskaként ismernek. A község a 18. században fejlődésnek indult, de az infrastruktúrális fejlesztések hatása csak az 1990-es évek végén érződött. 

Régi források alapján tudjuk, hogy Bocska bővelkedett természeti szépségekben. Határát több, vízmalmot hajtó folyó is átszelte. Ilyen volt Deszics folyó, erről a vízfolyásról kapta nevét a falu régi része.

Bocska leglátványosabb épülete a Páduai Szent Antal Kápolna (római katolikus templom) és a hozzá vezető kálvária. A hívők adományaiból épített kálváriát 2006. július 16-án szentelték fel a bocskai templomkertben. A domborműveket Dienes Gyula, zalaszentbalázsi rajztanár készítette. Az tizenöt stáció alatt az adományozók neve olvasható egy-egy táblán.

Bocska határában lévő a Várdombon egykori lokátor állomásmaradványait találjuk. A betonfalak egy részét már az erdő elfedi. Legmagasabb pontjáról szép időben a Badacsonyig ellátni.  Több útvonalon is elérhető a közeli Várdomb-forrás. Obornak és Oltrác felől a sárga  turistaúton, míg Bocskától jövet a sárga kereszt  jelzést követve.

Geoláda: A forrás melletti pihenőhely felett a dombon, egy fa lábánál lapul a lába faágak és avar alatt. A láda mérete 10x15x5 cm, így csak kisebb ajándék fér bele.


Elérhetőségek

Cím: Bocska Petőfi Sándor u. 13
Telefon: +36 93/356-210Galéria


Videók

Bocska – Templom kápolnával

Nagykanizsától 14 km-re, a 74-es úton haladva érjük el Bocskát. A főútról festői látványt nyújt a domboldalra futó aprócska falu, melynek legmagasabb pontján kis kápolna áll. Tornya mediterrán hangulatot kölcsönöz az egész épületnek, melyet a 20. században emeltek Páduai Szent Antal tiszteletére.
Ahhoz, hogy közelebbről is megtekintsük Bocska leglátványosabb építményét, a főútról a kistemplomig vezető kálvária mentén kell felsétálnunk. Ha kicsit megállunk, és jobban megnézzük Jézus keresztútjának egyes állomásait, akkor láthatjuk, hogy mind a tizenöt stációtáblánál egy-egy név olvasható. Mint sok helyen itt is a hívők adományaiból építették a kálváriát, amely 2006-ban került felszentelésére. Köszönetképp a domborművekre az adományozók nevét vésték fel. A reliefek, a szomszédos Zalaszentbalázson élő Dienes Gyula rajztanár keze munkáját dicsérik.
Kerékpárral érkezve a település első mellékútjára kanyarodva kis kitérővel állhatunk meg a Petőfi utca elején lévő templomnál. Ekkor a kálvária utolsó állomásától sétálhatunk lefelé a főúthoz.


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.