MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Börzönce – Pincesor és kápolna

Börzönce

Börzönce régóta lakott település az előkerült korai bronzkori leletek alapján. A régészek a Temeteji-dűlöben találták a leleteket, itt volt régen a falu és a temető is. 1234-ben említik először. A szláv gyökerű nevek az évek során bár különböző hangalakot vettek fel, a jelentés ugyanaz: 1234-ben Bezenche, 1261-ben Berzencha, 1357-ben Berzenche, 1478-ban Bezewcze, 1796-ban Börzöncze, 1892-től használatos a mai neve: Börzönce.

Az elnevezés víznévként is gyakran szerepel.

Az 1600-as években sokat pusztított itt a török, mivel Kanizsa melletti településről van szó.1690-ben Zalaszentbalázshoz tartozó puszta volt Pető László tulajdonában. A szűk területnek soha nem volt urbáriuma, a lakosság nehezen tudott megélni. Főleg jobbágyok éltek a faluban, áruit a nagykanizsai piacra vitték. 1870-ben a lakosság nagy része analfabéta volt az elzárt település miatt, azonban alapműveltségük gyorsan emelkedett.

Börzönce legtöbb lakosa római katolikus magyar volt, nem tarkította vallási vagy nemzetiségi szubkultúra.

1945-ben a rossz közlekedési viszonyok miatt csökkent a lakosság száma, mivel legtöbben a munkahelyükre költöztek. 1990-ben a népesség csupán csak 61 fő volt, de ekkor sem volt nyilvántartott munkanélküli Börzöncén.

A Szent Lőrinc kápolna Börzönce egyetlen turisztikai épülete. A szőlőhegyen már 1801-ben megépült Szent Lőrinc tiszteletére. A hegyről tiszta időben akár Badacsonyig is el lehet látni.

A kápolna barokk stílusban készült, egyhajós, félköríves szentélyzáródású építmény. Nyugati homlokzatán torony, a szentély felöli részen kontyolt tető található.

A szőlőhegyen álló tölgyfának szinte csak a kérge van meg. Ennek ellenére Dél-Zala legnagyobb tölgyfája 540 centiméteres kerületével. A fa a kápolna és a Sárga turistaút mellett áll.


Elérhetőségek

Cím: Börzönce
Telefon: 06-93/391-004
Telefon: 06-93/391-374Galéria


Videók

Börzönce – Pincesor és kápolna

Zalaszentbalázstól nyugatra fekvő kis falu, Börzönce erdőkkel szegélyezett bekötőúton közelíthető meg. A település környéke kedvelt pihenő és kirándulóhely. A dimbes-dombos, egy utcás kis település érdekessége a szőlőhegyen álló Szent Lőrinc tiszteletére emelt kápolna. A dél-zalai térség sajátossága, hogy a 18-19. században a nagyobb szőlőhegyek birtokosai kis templomot emeltek a területükön. A börzöncei szőlőhegyen 1801-ben épült meg a kápolna késő barokk stílusban. Misét ritkán tartanak benne. Az épület kulcsát előzetes egyeztetés alapján a település polgármesteri hivatalából kérhetjük el.
A templomot körülvevő gondozott területen padok várnak a természetjárókra, hogy egy rövid pihenés után újult erővel vágjanak neki a börzöncei pincesor bejárásának.
A kápolna közelében a Sárga turistaút mentén hatalmas tölgyfa hívja magára a figyelmet. A famatuzsálem 540 cm-es körkerületével Dél-Zala legnagyobb tölgyfája.
Utunk során érdemes meg-megállnunk a szőlőhegyen, hiszen a legtöbb pontjáról tiszta időben akár Badacsonyig is el lehet látni.


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.