MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Fityeház, Pieta szoborcsoport

Fityeház

Fityeházról az első adat 1420-ból való, Fythyefelde néven. A későbbi években több névváltozata ismert: 1531: Fygehaza, 1573: Fityeháza, 1877: Fityeház. A településnév első része személynév, mely a „fites-finta” szó családjával hozható összefüggésbe. A második szótag a –ház pedig otthont jelent.

Fityeház 1531-ben a kanizsai plébánia része volt. A török támadás idáig is elért, 1570 körül csupán csak puszta a település. A jobbágyok a törökök miatt féltek a községükben maradni, így az lakatlan maradt, amíg véget nem ért a hódoltság.

1744-ben Batthyány Lajos nádor tulajdona lett Fityeház. A család még 1935-ben is a legfontosabb birtokosa volt a falunak. A lakók ezekben az időkben földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak. Ezen kívül jelentős volt a halászat, rákászás, pákászkodás. Fityeház dús erdővel és legelővel is büszkélkedhetett. A lakosok leginkább magyarok, de a 18. század közepétől egyre több horvát települt le. A 20. században fordult az arány, a lakosság 96%-a horvát anyanyelvű, a magyar csupán csak 4%-ot tettek ki. A településen napjainkban is jelentős horvát nemzetiség él. Ünnepeiken gyakori vendégek horvátországi testvértelepülések művészeti csoportjai.

A halászat jelentős maradt, köszönhetően a Mura és Principális-csatorna közelségének. A háziiparok közül a vesszőfonás volt a legjelentősebb, takácsaik remek munkát végeztek.

Fityeház község 1991-ben egy emlékművet állíttatott fel az Alkotmány téren az I. és II. világháborúban harcolók tiszteletére. Ugyanitt tekinthető meg a műemlék jellegű, népies későbarokk stílusú Pieta szobor, amely 1809-1814 között készült. Alsó talpazata szélesebb, két oldalán Szent Flórián és Szent Vendel szobra áll. Magasabb része keskenyebb, maga a Pietra-szoborcsoport ennek közepén helyezkedik el.


Elérhetőségek

Cím: Fityeház Alkotmány u.Galéria


Videók

Fityeház, Pieta szoborcsoport

Nagykanizsától 12 km-re, Murakeresztúr felé indulva érjük el Fityeházát. A településen jelentős számú horvát nemzetiség él, akik mind a mai napig szoros kapcsolatot ápolnak az anyaországukkal. A falu központja az Alkotmány tér, amely számos szabadtéri rendezvény helyszíne nyáron. Az Alkotmány tér és az Ady út találkozásánál található egy 1991-ben felállított emlékmű, amelyet az I. és II. világháborúban résztvevő helyiek tiszteletére emeltek. Nem messze tőle, a térre vezető út másik oldalán látható az országos műemléki védettség alatt álló, 1809 és 1814 között késő barokk stílusban készült Pieta szoborcsoport. A szoborcsoport alsó talpazata szélesebb, melynek két oldalán Szent Flórián a tűzoltók, és Szent Vendel a vadászok védőszentjének szobra áll. A középső része magasabb és keskenyebb, ennek közepén helyezkedik el Szűz Mária, karjai között a halott Jézussal.
A szoborcsoporttól tovább sétálva, az Alkotmány téren van a The Joy’s Cafe vendéglő, ahová a szomjas és éhes látogatók betérhetnek egy frissítő italra, vagy meleg ételre.


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.