MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Galambok, Római katolikus templom

Galambok

Határában található Dél-Zala egyik legszebb tava, a ligetes erdők között. Galambok környékén nyílik a védett ciklámen.

A település buszközlekedés jó, mivel több járat is érinti a települést. A zalakarosi, keszthelyi, balatonmagyaródi és zalakomári autóbuszokon kívül néhány budapesti és veszprémi autóbusz is megáll a faluban.

A település egyik nevezetessége a barokk stílusú római katolikus, „Urunk mennybemenetele” templom, amely 1801-1808 között épült. Galambok főutcája mellett, egy kis emelkedőn található a műemlék. Az 1089-ben felszentelt templomban található Dorfmeister freskókat 1980-81 között restaurálták. Ifj. Dorfmeister István osztrák nemzetiségű, magyar festőművész, aki késő barokk stílusban készítette alkotásait. Zala megye kisebb-nagyobb falusi templomaiban ma is megtalálhatóak a fali-és oltárképei.

Az egyhajós templom tornya keleti homlokzatú, szentélyzáródása egyenes. A műemléki védelem alatt álló épület nyeregtetős. Szentélyének északi oldalához sekrestye csatlakozik.

A templom déli homlokzata előtt található a későklasszicista kőkereszt.

A település jellegzetes népviselettel rendelkezik. Az asszonyok egy része mai is az ünnepi szentmisére a gyöngyös necc-nek hívott női fejfedőben jár.

A templommal egy kertben található a római katolikus plébániaépület. A korábbi Jáger-ház lett felújítva, valamint megnagyobbítva. A 18. századi, barokk stílusú műemlék homlokzatai eklektikusak. A plébániaépületben ifjúsági szállás található, amit rendszeresen használnak gyermekek és fiatalok táboroztatására.

A településen sokan foglalkoznak szállásadással, mivel Zalakaros közelsége jelentősen megnöveli az ide betérő látogatók számát.

A település másik temploma a Somogyi Béla utca 16 szám alatt szabadon áll az egyhajós református templom. A katolikus templomhoz hasonlóan, ez a műemlék is nyeregtetős, a keleti homlokzata előtt torony áll. Az épület déli oldalához előcsarnok tartozik. A templom belső tere csehsüveg boltozatos. A műemléki védelem alatt álló épület a 18. században, 1864-ben épült. Jelenleg felújítás alatt.


Elérhetőségek

Cím: Galambok Ady Endre u. 1.Galéria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.