MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Galambok, Tájház

Galambok

A település a népi hagyomány szerint a galambokról kapta nevét. Az ősi falu a mai Galambok legmagasabb részére, a Főszegre épült. A faluhoz közeledő idegeneknek úgy tűnt a sok kicsi, fehér ház, mintha számtalan fehér galamb lenne a mezőn.

Műemléki védelem alatt áll a település fő utcája, a Somogy Béla utca mentén található régi lakóház és gazdasági épület. A tájház enyhén az emelkedő terepen, az utcavonaltól kicsit beljebb épült. A szabadon álló lakóház és gazdasági épület deszkakerítéssel van körülvéve. A kontyolt zsúptetővel rendelkező épületek alaprajza téglalap formájú. A tájház sárfalú, lopott tornácos, és a többi régi típusú házhoz hasonlóan háromosztatú elrendezésű: egy szobából, egy konyhából és egy kamrából épül fel. A tornácról nyílnak a gerendafödémes, deszkaborítású helyiségek. A konyhában kemence található. A gazdasági épülethez tartozó ól rész fala deszkából készült. A gazdasági épület nyitott fedélszékes, és szintén három részből áll: istállóból, színből és az ólból. Az istállóban egy fából készült jászol található. A népi műemlék 1840-ben épült.

A tájház 1998-ban nyílt meg a szegényparaszti portán. Az épületek célja, hogy bemutassák az ide érkezőknek az itteni építési szokásokat, és hogy hogyan éltek egykor a galamboki lakók. Ilyen, 19. századi szegényparaszti porta tömkelegével állt a környéken, de kevés maradt fent belőlük. A berendezés is a 19. századi kor törpebirtokos parasztjainak életmódját mutatja be. Az egyik legszebb darab a gazdaasszony bútordarabja, a furnéros sublót, ami egy alacsony, fiókos tároló szekrény.

(Jelenleg az épületek felújításra várnak, belülről nem látogathatók.)

A településen többen foglalkoznak szállásadással, helyi termékek előállításával. Jakabfi Zoltán, a Papphegy 929.hrsz. alatt a pincéjében vörös és fehérbor előállításával foglalkozik. A tájjelegű borok vásárlására bejelentkezés után van lehetőség. Információ a termelőtől a +36-30/981-3470-es számon kérhető.

A településen minden évben megrendezésre kerül a Galamboki Szent György Vessző Napja és  az őszi Gesztenyés nap, ahol sült gesztenyét és gesztenyés süteményeket kóstolhatnak és vásárolhatnak a rendezvény látogatói. A két rendezvényt a Galamboki Hagyományőrző Közhasznú  Alapítvány szervezi, akik a helyi közösség kulturális örökségét kívánják megőrizni.


Elérhetőségek

Cím: Galambok Somogyi Béla u. 8.
Telefonszám: +36-93/358-130Galéria


Videók

Galambok – Tájház

A Zalai-dombság délkeleti részén fekszik Galambok. A faluban a kanyargós Somogyi Béla utcán végighaladva megakad a látogatók szeme a műemléki védelem alatt álló kontyolt zsúptetős népi lakóházon és tartozékain. A deszkakerítéssel körülvett házat és udvarát bárki megcsodálhatja, de rossz állapotuk miatt csak a külső szemlélődés biztosított. Az épületeket körbejárva megismerhetjük a zalai népi építészetre jellemző vonásokat.
A tájház sárfalú, lopott tornácos, a hagyományos paraszti lakóházakhoz hasonlóan háromosztatú elrendezésű: egy szobából, egy konyhából és egy kamrából épül fel. A tornácról nyílnak a gerendafödémes, deszkaborítású helyiségek. A gazdasági épület szintén három részből áll: istállóból, színből és az ólból. Az épületek jól bemutatják a látogatóknak a településre egykor jellemző építési szokásokat.
Ha időnk engedi, ismerkedjünk meg a környék jellegzetes népviseletével is, melyet a hölgyek ünnepnapokon ma is szívesen viselnek. A gyöngyös necc elengedhetetlen kelléke volt a misére induló asszonyoknak.


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.