MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Gelse, Római katolikus templom

Gelse

A település mind közúton, mind vasúton jól megközelíthető. Vasútállomása a Pécs-Szombathely vasútvonal mentén található. Rendszeres, nem túl gyakori vonatközlekedéssel Nagykanizsa és Zalaegerszeg felé. Közúton a Nagykanizsa –Pacsa úton közelíthetjük meg a települést. Hétköznap a menetrendszerinti buszjáratokkal Nagykanizsáról könnyen megközelíthető.

Gelse 2008-ban első helyezettje lett Virágos Magyarországért Versenynek, köszönhetően a több mint ezer szorgos embernek, akiknek virágos kertjeiket minden faluba érkező megcsodálja.

1786-ban épült Gelse egyetlen műemlék épülete, a későbarokk stílusú templom, mely Sarlós Boldogasszonyról lett elnevezve. A templomkertben I. és II. világháború áldozatainak tiszteletére állított emlékmű tekinthető meg. A templom kupolás mennyezeten található freskón Mária koronázását láthatjuk. A templom oltárképe védett. Az oltárkép Mária látogatását ábrázolja Erzsébetnél. A műemlék faliképeit ifj. Dorfmaister István készítette 1797 után. Az egyhajós templom poligonális szentélyzáródású. A nyugati homlokzaton a kapu fölött a templom építésének dátuma, az 1786-os évszám olvasható. A templom búcsúja július első vasárnapján van, amely nagy falusi ünnepnek számít. A templom kertjében egy kőfeszület látható Szűz Mária, Szent János és Mária Magdolna alakjával.

 

Gelsén élénk helyi termék előállítás zajlik. Völgyesi József és családja főként szedret és málnát termel, de földieper és cseresznye is terem a kertben, valamint a diót és gesztenyét is árusítanak. Nincsevicsné Kalamár Csilla vegyes virág-és akácméz előállításával foglalkozik.

A település termelőin kívül népszerűek a kézműves tevékenységgel foglalkozók is. Takács József műhelyében 20-30 köbméter égerfa kerül feldolgozásra, melyből nagyjából harmincféle fatál készül.

Kerekes Endréné, háromszoros Gránátalma díjas hímző legfontosabb célja a hagyomány megőrzése és továbbadása. Nyugat-Dunántúl összes hímzésfajtáját ismeri és használja, melyeket mézeskalács díszítésnél is felhasznál.


Elérhetőségek

Cím: Gelse Kossuth Lajos u. 76.
E-mail: gelseplebania@hotmail.com
Weboldal: http://www.gelse.plebania.huGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.