MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Hahót, Római katolikus templom

Hahót

Hahót egyházi történelméhez kapcsolódik Magyarország második írott misekönyve, a Hahóti Kódex, mely a zágrábi püspöki levéltárjában található. A kézirat 111 lapból áll, s egyenletes, szép írása egyetlen kéz munkájáról tanúskodik, miként a gyakori nagy kezdőbetűk (iniciálék) díszítése is.

A település a középkorban jelentős helynek számított. A hahóti bencés rendi apátság Antiokheiai Szent Margit tiszteletére épült Hahold Arnold várispán közreműködésével. Eredetileg a veszprémi püspökség alá tartozott, majd később a somogyvári apát főhatósága alá rendelte Szent László. II. András 1234-ben új adományokkal bővítette a monostort.

A hahóti apátság pusztulása Mátyás király uralkodásának utolsó felében kezdődött. A település a 16. század végére már alig rendelkezett javadalommal. A plébániai élet Hahóton a török hódoltság után kezdett el kialakulni, ekkor újították fel a templomot is.

Hahóton született Kelemen (Ferenc) Krizosztom, pannonhalmi főapát 1884. január 10.-én.

Hahót múltjának köszönhetően kiemelkedő hagyománya van a vallásnak.

Hahót központjában, szabadon áll az egyhajós, római katolikus templom.

A barokk stílusú templom a 18. században épült ai középkori templom alapjaira, belsejében az alapító Hahót nembeli Arnold síremléke látható az északi falban, barokk keretben. Az épület hajója három boltszakaszos, szószéke rokokó stílusú. Orgonája 1878-ban épült Carl Hesse kezei alatt. A templom tornya 1914-kor épült, a templom felújításakor.

A templom mellett található kereszt a magyar szabadságharcban elesettek emlékét őrzi.

A település Nagykanizsa felé eső részén álló a Mária kápolna, vagy „Kisboldogasszony kápolna”. Az egyhajós kápolna barokk stílusban épült a 19. század végén.

A nagytemplomban gyakran vannak misék, hét közben, és vasárnap reggel 8 órakor.

A településen többen foglalkoznak falusi szállásadással. Tájékozódni helyben, vagy az önkormányzatnál lehet.


Elérhetőségek

Cím: Hahót Béke u. 3. (kossuth tér 1.)
Telefon: +36-93/363-174Galéria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.