MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Homokkomárom, Szőlőhegy

Homokkomárom

A településen két kegytárgy is található, az egyik a Mária-kép, amelyet az új kápolna építésekor egy fában találtak. A képet többször is átvitték az alsó kápolnába, de az reggelre újra a korábbi helyére került. A kegyelem 2003-ban teljesedett ki a Batthyány-Stramann László ereklyecsontjának egy darabjával. A szegények orvosának ereklyéjét a kegytemplom oltárán helyeztek él, jelenleg a Nyolc Boldogság Közösség kápolnájában őrzik.

Homokkomárom turizmusa nem csak a zarándokhely miatt jelentős. Itt található a Balatonmellék Borvidék legnagyobb egybefüggő szőlőterülete. A Homokkomáromi Hegyközség 1998-ban alakult 240 hektárral rendelkező területtel. Nem véletlen, hogy az önkormányzat a helyi szervezetekkel és a lakossággal együttműködve a település jövőjét és idegenforgalmának fellendülését a kegytemplomban, és a borvidéki rangot kapott Csingahegyben látja. Homokkomáromnak megvannak az adottságai ahhoz, hogy vallási-, és lovasturizmus bontakozzon ki. A településen áthalad a Kék túra útvonal is.

A homokkomáromi szőlőhegy védőszentje Szent Orbán, akinek 1992-ben állítottak szobrot. A szőlőhegy több részre tagolódik, amelyen érdemes egy tartalmas, hosszú sétát tenni. Csingahegyi szőlőbirtokon több mint 400 termelő gazdálkodik. Kiváló lehetőséget kínálnak a Kelet-Nugyati domboldalak, és az agyagos, homokos talaj a szőlő-, és más gyümölcsök termeléséhez. A jó minőségű homokkomáromi borok jellemzően fehér szőlőből készülnek. A hegyen főként olasz rizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, zöld veltelini, királyleányka, ottonel muskotály, szürkebarát, irsai olivér terem. Vörösborok közül a zweigelt a legjellemzőbb, és legízletesebb.

A szőlőhegyén már hagyománnyá vált a nyaranta megrendezésre kerülő Csingahegyi napok, melyet a Csingahegyi Művészműhely Egyesület szervez, Tislér Zoltán vezetésével. A rendezvényre fafaragók, kovácsok, bőrösök és festők és más művészek gyűlnek össze, hogy a rengeteg látogató előtt közösen készítsék el az alkotásaikat. A település templomához vezető út mentén található történelmi faragott faszobrok mind a Csingahegyi napokon készültek. A rendezvényen ezen kívül hagyományőrző gasztronómia, a tradicionális ételek és italok megismertetésére, elkészítésére is sor kerül


Elérhetőségek

Cím: HomokkomáromGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.