MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Kacorlak – Zsúpfedeles népi lakóházak

Kacorlak

Kacorlak a Principális mentén, dombháton fekszik. Az egyutcás falu nyugodt és csendes, csak néhány kisebb utca ágazik le belőle. Nagykanizsától 15 kilométerre, északra található. 
Közúton közelíthető meg, de menetrend szerinti járatok hétköznap csak reggel és az esti órákban érik el.
Kacorlak környékén található dombos és erdős vidék kiváló kirándulási lehetőséget biztosít. Mivel csekély a közúti forgalom kerékpározásra kiválóan alkalmas.
Kacorlak első említése 1314-ből származik, Lok néven. Az 1513-as okleveles említése már Kachorlaka. A falu a helyi földbirtokosok után kapta nevét. Az évek során több birtokosa is volt – többek között Kaczor család.
A népmeséből ismeretes Kacor királynak semmi köze a településhez, szalmából készült alakját mégis felállítják minden egyes falunapon.
A falu első temploma 1740 körül épülhetett, melynek teteje, kórusa fából készült. Szent Anna tiszteletére szentelték, de 1778-ban már életveszélyesnek tartották. A mai kisebb, keletelt, római katolikus templom 1875-ben épült a falu korábbi temploma helyére. A műemlék jellegű épület szentélye szeletelt, félköríves. Oldalán keskeny ablak található, homlokzati sisakos tornya van. A falu saját plébánossal nem rendelkezik, a magyarszerdahelyi egyházközösség része.
Kacorlakon, a Széchenyi utca 27 és 31 szám alatt található két, zsúpfedeles népi ház. A két épület a múlt századbeli paraszti építkezés jelképe: csonkatornyos, zsúpfedeles, fűrészelt deszkaoromzatú beugró tornáccal. Az egyik ház különösen szépen felújított állapotban látható. Mind két épület magántulajdonban van, hétvégi-házként funkcionál. A tulajdonosok nem zárkóznak el a látogatóktól, amennyiben épp a helyszínen vannak szívesen megmutatják az épületeket közelebbről is. A kacorlaki népi lakóházakhoz hasonló épület már kevés található Zala megye falvaiban. Az ilyen házak kiváló lehetőség a régi, falusi élet bemutatására. Az erre járók saját szemükkel láthatják, hogy néz ki egy paraszti porta, milyen volt a paraszti életmód. Az önkormányzat az egyik épület megvásárlását és néprajzi kiállítás berendezését tervezi.


Elérhetőségek

Cím: Kacorlak Széchenyi u. 27. és 31.Galéria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.