MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum

Kápolnapuszta

Zalakomár Nagykanizsától 18 kilométerre, észak-keletre fekszik. A település kedvező elhelyezkedése miatt közlekedési csomópont, kettészeli az M7-es főút. A település könnyen megközelíthető autóbusszal, valamint vonattal is. A Budapest-Nagykanizsa vasútvonal mentén helyezkedik el. Zalakomár a Kelet-Zalai dombság területén helyezkedik el..
Zalakomár külterületén a Balatonmagyaród felé vezető közútról lekanyarodva érhetjük el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legérdekesebb látogatóközpontját, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumot.
A hazánkban őshonos bivaly, a vízibivaly génállományának fenntartásában fontos szerepet tölt be a kápolnapusztai Bivalyrezervátum. Itt él a legnagyobb magyarországi bivalypopuláció. Nem csak bivalyokat, hanem szürke marhákat is tartanak a rezervátumban. Területe 1945-ig nagybirtokos gazdaság majorsága volt, ahol állattartással foglalkoztak. A kápolnapusztai állami gazdaság létrehozása után az állatok száma folyamatosan csökkent, 1980-ra a területen lévő épületeket és istállókat is lebontották. 1992-ben megvásárolta a Közép-dunántúli Természetvédelmi Igazgatóság (a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jogelődje) a területet, és megkezdte a bivalyok és szürkemarhák tartását. A rezervátum tulajdonába 1992-ben kerültek a bivalyok. Az állatok nyáron a szabadban, télen pedig az istállóban vannak, takarmányon élnek. A vízibivalyoknak az életmódjukból adódóan szükségük van dagonyázásra, ezt a rezervátum területén biztosítják számukra.
Az állatok szelídségének és barátságossága lehetővé teszik a közvetlen kapcsolatot a látogatókkal.
A rezervátumban bivalytörténeti bemutatón kívül a Kis-Balaton élővilágát ismertető kiállítás tekinthető meg. A kiállításon megtudhatjuk, hogy a bivalyok milyen fontos szerepet játszottak a Kis-Balaton mocsaras, lápos területeinek megközelítésében. A kialakított sétaút játékos elemekkel, állatsimogatóval, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal teszi élvezetessé a tájlátogatást. Kiadványok, ajándéktárgyak vásárlására a fogadóépületben van lehetőség. (Az ajándéktárgyak mellett bivalysajt és szalámi is kapható.)


Elérhetőségek

Cím: Kápolnapuszta
Mobil: +36-70/236-7401; +36-70/774-8559
Weboldal: https://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/kis_balaton_bivalyrezervatum/


Árak

Gyermek (3-14 éves korig): 350 HUF/fő
Kedvezményes (nyugdíjas, pedagógus, nappalis diák): 550 HUF/fő
Felnőtt: 650 HUF/fő


  Galéria


  Videók


  Kapcsolatfelvétel

  Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


  Mielőtt értékelne!
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.