MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Magyarszentmiklós, Harangláb és régi tűzoltókocsi

Magyarszentmiklós

Magyarszentmiklós Nagykanizsától 12 kilométerre, a Zalaegerszeg felé vezető út mellett található. A Principális völgy síkján elhelyezkedő település utcaszerkezetében eltér a dombok közé szorult megszokott egy utcás falvak képétől. Utcái a központi Béke téren futnak össze, illetve ágaznak szét három irányba.
A falu közúti megközelítése kiváló. Menetrend szerinti busszal Nagykanizsáról érhető el. Legközelebbi vasútállomás Újudvaron, vagy Nagykanizsán található.
A falu első említése 1320-ból származik, Zentmcilos néven. A település neve azonban már 1278-ban feltűnik Szentmiklósi Jakab mester fia, János nevében.
Magyarszentmiklós fejlődése két szakaszra bontható. Már az őskorban is lakott település volt, de írásos emlékek csak a 13. század végéről vannak. A község neve állandóan változott, de inkább csak az előtagjában (Szeglak, Szeglakszentmiklós, Németszentmiklós, Magyarszentmiklós). A település első történelmi időszaka 1744-el záródik. Birtokosai folyamatosan változtak. A falut 1548-ban a törökök teljesen felgyújtották, így az elnéptelenedett.
1744-ben gróf Batthyány Lajos tulajdonában volt a falu. Ekkor telepedtek be Koblenzből a svábok. A település újraéledt, a lakosok száma folyamatosan emelkedett 1930-ig. A település azóta is őrzi német gyökereit, testvér települési kapcsolatokat ápol németországi településekkel.
A rendszerváltás után, 1990-ben lett önálló falu, ezzel megindult a fejlődést. A katolikus falu 1992-ben kapott templomot az önkormányzat és a lakosság együttműködésével, 1995-ben szentelték fel és kapta a Szent Kereszt felmagasztalása elnevezést. A falu közösségi életében fontos szerepet játszanak a civil szervezetek. A PAJZS Faluépítő és Polgárőr Egyesület rendszeresen szervez közösségi programokat a település fiataljai számára.
Nagykanizsa közelsége miatt kedvelt lakóövezetté vált a csendes környezet iránt vágyók körében. Rendezett utcaképével, egyedi faszobraival üdítő látvány a kerékpáros látogatók számára. Főterén a harangláb áll, mellette régi tűzoltó kocsi díszeleg.


Elérhetőségek

Cím: Magyarszentmiklós Béke tér
Weboldal: http://www.magyarszentmiklos.euGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.