MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Murakeresztúr, Mura-mente

Murakeresztúr

Murakeresztúr horvát határ melletti település, a szomszédos országtól csupán csak a Mura folyó választja el. A megye déli részén, Nagykanizsától 17 kilométerre található. A falu a Principális csatorna és a Mura közti lapályos, lankás területen fekszik.
A település közúton és vasúton is elérhető. Vasútállomása a Nagykanizsa-Gyékényes-Pécs vasútvonalon mentén a település központjában található. Murakeresztúr vasúti határátkelőhely is Horvátország felé.
Murakeresztúr turisztikai látnivalója a római katolikus templom. A „Szent Kereszt templom” 1818-ban épült. Érdemes megnézni a településen Zrínyi Miklós szobrát és a Memento emlékművet is.
Murakeresztúr különlegessége azonban a település határában lévő Mura folyó, amelynek partja kedvelt kiránduló és horgász hely.
A Mura folyó határszakaszt alkot Magyarország és Horvátország között a Kerka torkolatától a Dráva ömléséig. Mura mentének hívják azokat a területeket, amelyek az országhatár és a Zalai-dombvidék között terülnek el. A Mura magyarországi szakasza két részre különíthető el: a felső szakasz Muraszemenye és Letenye között, míg az alsó szakasza Letenye és Murakeresztúr között folyik.
A folyó Ausztriában ered, teljes hossza 454 kilométer. Ebből csak 48 km, a legalsó szakasznak a bal partja esik Magyarországra. A Mura folyó jellemző tulajdonsága, hogy gyorsan árad, és csak lassan apad. A folyó alapkőzete kavicshordalék, amelyet még az ős-Mura halmozott fel medrében. A Mura árterén található erdőállomány nagy részét őshonos, termőhelynek megfelelő fafajok borítják.
A Mura folyó mentén megmaradt mocsárréteken elvétve még látható az egykor elterjedt hússzínű ujjaskosbor, valamint a szibériai nőszirom. A folyó holtágaiban két ritka szitakötő faj is él: a tócsa- és a piros szitakötő. Egy ritka lepkefaj a színjátszólepke, valamint a védett futóbogár és szárnyas futrinka is megtalálható itt.
A folyó átlagmélysége nagyon változó, sóderos. A sebes folyású folyóban ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, busa, sügér, márna, tokféléké, kősüllő és domolykó él. A folyó kijelölt pontjain lehetőség van horgászásra, de a védett halfajokat kíméletesen vissza kell helyezni élőhelyére. Területi engedély váltható a megye legtöbb horgászboltjában. A horgászásra téli időszámítás esetén 06.00-tól 00.22-ig, míg a nyári időszámítás esetén 00.00-24.00-ig van lehetőség. A felnőtt éves jegy 6000Ft, a napijegy 2000Ft, az ifjúsági éves 3000, a napijegy pedig 1000 Ft a Horgász Egyesületek Zala Megyei Szövetségének tagjai számára. A nem szövetségi tagok 15000 Ft éves, illetve 3500Ft-os napijegyet válthatnak.
Murakeresztúron és környékén több háziasszony is foglalkozik kézműveskedéssel, és a horvát hagyományok ápolásával. Az idős asszonyok leginkább horgolással, hímzéssel, csipkeveréssel, szövéssel töltik szabadidejüket.
Aki több napra érkezik a településre, vagy csak kikapcsolódásra vágyik, a Mura Vendégházban nyugodt környezetben tud megpihenni. A három szoba tíz fő befogadására alkalmas, konyhával, fürdőszobával és garázzsal felszerelve. Az udvaron medence, napozóágy, szauna, játék-és sporteszközök és kemencés kertikonyha használatára van lehetőség. Az udvaron elhelyezett fazekas korongon az érdeklődők kipróbálhatják az ősi mesterséget. Herman Edit szívesen vezeti be az újoncokat a fazekas mesterség alapjaiba, hiszen ő maga már több mint tíz éve formálja az agyagot edénnyé. A vendégházról érdeklődni Orbán Lászlónál, a +36-30/505-4042-es telefonszámon lehet.


Elérhetőségek

Cím: Murakeresztúr
Weboldal: http://www.murakeresztur.hu


Árak

Nem szövetségi tagoknak

  • Éves jegy: 15000 Ft
  • Napijegy: 3500 Ft

A Horgász Egyesületek Zala Megyei Szövetségének tagjai számára

  • Felnőtt éves jegy: 6000 Ft
  • Felnőtt napijegy: 2000 Ft
  • Ifjúsági éves jegy: 3000 Ft
  • Ifjúsági napijegy: 1000 Ft

Galéria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.