MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Nagybakónak, Kőszikla-szurdok

Nagybakónak

Nagybakónak Nagykanizsától 15 kilométerre, északra található. Erdők és dombok ölelik a csodálatos völgyben fekvő kis zsákfalut. Az utcák alkalmazkodnak a domborzati viszonyokhoz, így a település képe szabálytalan. A település csak közúton közelíthető meg, menetrendszerinti buszközlekedése a reggeli és esti órákra korlátozódik.
A falu nevének eredetét Könyves Kálmán uralkodásához köti a nép. Állítólag Bakónak és Zalaújlak között olyan nagy patak folyt, hogy Bakó molnár malmot építhetett rá. Amikor Könyves Kálmán errefelé utazott Dalmáciába, a malomhoz érve eltörött a hintójának kereke. A molnár a kerékjavítás közben vendégül látta a királyt kísérőivel együtt. Miután elkészült a kerék és a király jól lakott Bakóné asszony finom ebédével, Bakó úr jutalmat kapott; őfelsége körbemutatott a területen és azt mondta, hogy Bakónak adja munkájáért és vendéglátásáért.
Nagybakónak egyik látnivalója a római katolikus templom. A templom barokk stílusban épült 1775-82 között. Oltára fából készült, de helyette 1953-ban szentelték fel az új márványoltárt. A barokk templom mellett áll az egykori paplak, melynek faragott rozettás kapuja műemléknek számít. Az épületben egyházi és helytörténeti kiállítás kap helyett 2008-tól, mely előzetes bejelentéssel látogatható. A parókia Leitner József plébános idejében épült 1761-ben, mely 1977-ig működött paplakként. Telefon: 06-93/371-380, 06-93/371-038.
A település határában futó turista útvonalak kedvelt kirándulóhelynek számítanak. Itt található három forrás, melyek közül az Árpád-forrás, víznélküli emlékforrás. Az Árpád-forrást az Arany János utcát követő földúton lehet a legkönnyebben elérni az erdő felé haladva.
A településen található a vízmosta Kőszikla-szurdok, a környék érdekessége. A vadregényes helyet népiesen Kicikliának nevezték el. A szurdokon a kék háromszög jelzés vezet végig. Csodálatos látvány nyújtanak az egyre mélyülő, meredeke homokkő sziklafalak. A szurdok érdekessége, hogy egy esős nap után a könnyező fal látványát csodálhatjuk. A meder vize ezekből a falakból és a rétegesen elhelyezkedő homokkövek alól szivárog. A szurdok mikroklímája biztosítja a májmoha, lónyelvű csodabogyó, madárfészek kosbor életfeltételeit, amelyek amúgy nem jellemzőek a domvidékekre. A turisták megcsodálhatnak többféle védett virágos növényeket is: Erdei ciklámen, száratlan kankalin, farkasboroszlán, pirítógyökér, zalaki bükköny. A Szikla-szurdok látogatása nem ajánlott esős és vizes időben.


Elérhetőségek

Cím: Nagybakónak
Weboldal: http://www.nagybakonak.huGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.