MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Nagyrécse, Római katolikus templom, Inkey Kúria

Nagyrécse

Nagyrécse Nagykanizsától 7 km-re, északkeletre található. A település a 7-es főút mellett fekszik. A dombokkal határolt falun átfolyik a Bakónaki-patak.
Nagyrécse megközelíthető, mind vasúton, mind közúton. Nagykanizsa közelsége miatt helyközi buszközlekedése hétköznapokon rendszeres. A vasútállomás a településtől kissé távolabb található.
Nagyrécse turisztikai kínálata sokat fejlődött az elmúlt évek során. A 7-es főút mentén a Berényi Fogadó számos szolgáltatással várja a vendégeket; étteremmel, szálláslehetőséggel, lovaglással, rendezvényteremmel.
Nagyrécse településközpontjában található a műemlék római katolikus templom. Az 1700-as években készült romos templomot neoromán stílusban építette újjá Inkey báró a 19. század végén. 1870-ben Oltárképét Orlay Petrich Soma festőművész készítette romantikus stílusban. A kép Szent László vízfakasztását ábrázolja, a festő Inkey Lászlóról mintázta Szent László arcképét. Az oltárkép a Veszprémi Egyházmegyei Múzeum tulajdonában volt 1958 és 2001 között, de ma már eredeti helyén csodálhatja meg az érdeklődő. Az épület folyamatosan látogatható, a kulcsot a templom melletti plébánián kell kérni.
A templommal átellenben található az Inkey család lakóhelye, az Inkey kastély vagy kúria a falusi nemesi építkezés klasszikus példája, ami jelenleg művelődési házként és információs központként működik. Felújítása folyamatban van.
A kastélypark ékessége az 5,2 méter kerületű himalája cédrus és a 670 centiméter törzsű mamutfenyő.
A faluban fazekassággal foglalkozó kézműves él is. Harangozóné Németh Beatrix hagyományos népi edények készítése mellett szívesen tart bemutatókat.
A település híres főzőasszonyairól. Számos zalai gasztronómiai különlegesség receptje olvasható a település honlapján.
A település természeti értéke a hetven hektár területű fás legelő, amely egyike azon zalai legelőknek, amelyet olyan megfogyatkozott számú, idős fák borítanak, mint a cser, bükk, kocsányos tölgy, gyertyán, mezei juhar és vadkörte.
A település zártkerti területe a Bacónaki hegy, ahol számos turisztikai szolgáltatás és rendezvény várja a természetjárókat. A Bacónaki hegyre jelzett turistautak és nordik walking útvonalak vezetnek.


Elérhetőségek

Cím: Nagyrécse
Kúria elérhetősége - önkormányzat: 06-93/371-001
Plébánia: 06-93/371-008
Somogyi Imre plébános: 06-20/5753-782
Weboldal: http://www.nagyrecse.huGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.