MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Orosztony, Park és kopjafa (településen belül)

Orosztony

Orosztony Nagykanizsától 27 kilométerre, észak-keletre a zalai dombság szívében található. Az erdőkkel körülvett település Zalakarostól 15 kilométerre, Kis-Balatontól pedig 7 kilométerre fekszik a Zalaszabart Kilimánnal összekötő úton. Mivel dombhátak közé ékelődik, csak közúton megközelíthető. Menetrendszerinti buszközlekedése a reggeli és az esti órákra korlátozódik.
A település dombos határa a zala megyei természetjárók egyik legkedveltebb helyszíne. A településhez tartozó Örömhegyen 1979-ben állítottak kopjafát Rockenbauer Pál tiszteletére. Az ő vezetésével készült el a Plusz egymillió lépés című film, melynek néhány jelenetét itt, és a nagybakónaki Kőszikla szurdoknál forgattak.
Az 1982-ben avatott örömhegyi kulcsosházat a Nagykanizsai Postás SE tartja fenn. A házban villany és vezetékes víz nincs, autóval szinte lehetetlen megközelíteni, így csaknem nomád körülmények között lehet élvezni a csendet és a természetet. 
A ház falán megtekinthető Dr. Cseke Ferenc tanár úr emléktáblája, aki sokat tett Dél-Zala turista létesítményeinek építésében.
Az Örömhegyen található a Tuhry György kopjafa. A kopjafát a kék túra útvonal érinti, ahogy a Hervaszkúti forrást is. A kopjafát Kanizsa vár kapitányának emlékére állították. A kopjafát a kulcsosház felé vezető úton tekinthetjük meg. Thury György 1571-ben esett el Alsóorosztony területén. A dűlőt Táltostemetőnek hívják. A kopjafát Dr. Cseke Ferenc szervezésével a Nagykanizsai Mező Ferenc Gimnázium készítette. (Jelenleg a Thúry kopjafa felújítás miatt nincs a megadott helyszínen.)
Thúry György halálának évfordulóján, minden év április elején a nagykanizsai Thúry György Baranta Közösség korhű ruhákban „Thúry Portya” elnevezésű rendezvényt szervez Nagykanizsáról Orosztonyba. A gyalogos sétához bárki csatlakozhat.
A település látnivalói a Szentháromság templom, ami a 18. században épült, bejáratánál jellegzetes barokk Szentháromság oszloppal.
A faluban központjában található emlékpark a kereszténység kétezredik, és a magyar állam alapításának ezredik évfordulójának tiszteletére állít emléket. Itt játszótér és pihenési lehetőség várja a túrázásban megfáradt vándorokat.


Elérhetőségek

Cím: Orosztony
Weboldal: http://www.orosztony.huGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.