MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Orosztony, Pogányvári Szőlőhegy és kilátó

Orosztony

Orosztony község Nagykanizsától 27 kilométerre található. A település a zalai dombság szívében fekszik, mindössze 7 kilométerre a Kis-Balatontól.
A település lakosságának a megélhetését mindig a mezőgazdasági termelés biztosította. Fejlett állattenyésztési kultúráját a megyén túl is ismerték, iparos réteg csupán a mezőgazdasági termelés kiszolgálására alakult. Lakói a mai napig szoros kapcsolatban élnek a természettel, és szinte mindenki foglalkozik növénytermesztéssel és állattenyésztéssel.
A török uralom idején itt esett el Kanizsa várkapitánya, Thury György 1571-ben. Emlékét ma kopjafa őrzi a településen, a dűlőt pedig Táltostemetőnek nevezték el.
A Szent Imre és a Kárpáti utca sarkán áll a 18. században épült római katolikus templom. 1225-ben már volt templom a faluban. Fatemplomot 1750-ben állítottak, amit 1778-ban épített újjá Inkei Boldizsár és a Farkas család. A Szentháromság templom előtt áll a falu egyetlen műemlék jellegű építménye, a Szentháromság szobor. I. Lipót császár példáját követve állították a pestistől való megmenekülés tiszteletére.
Orosztonytól északra található Pogányvár, mely híres bortermő terület. Ezen a területen már az 1700-as évektől foglalkoznak a szőlő művelésével és borkészítéssel. A 298 méter magasságban fekvő hegyről gyönyörű kilátás tárul elénk a Kis-Balatonra és a környező településekre, mint például Kerecseny, vagy Dióskál. Orosztony Zala-megye egyik legkiválóbb bortermő vidéke. A Pogányvári szőlőhegy legmagasabb pontján egy meteorológiai állomás található.
A szőlőhegyen tett séta után érdemes bemenni a faluban, ahol a háziasszonyok a mai napig ápolják és őrzik a zalai népi gasztronómia emlékeit. Orosztony közösségi rendezvényeire rendszeresen elkészítik specialitásukat, a diótortát és a vaníliás cukorperecet. Az édességek mellett pogányvári bor sem maradhat le az asztalokról.
Thury György halálának évfordulójakor a Thury Baranta Közösség minden évben, áprilisban egy úgynevezett „Thury Portyát” szervez, amely Nagykanizsától Orosztonyig vezet. A résztvevő túrázok hagyományőrző viseletbe öltözve állítanak emléket Nagykanizsa.


Elérhetőségek

Cím: Orosztony
Weboldal: http://www.orosztony.huGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.