MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Pat, Evangélikus templom

Pat

Pat Nagykanizsától 25 kilométerre, keletre fekszik, a Somogy-Zala megyehatár mentén. Szomszéd települése Miháld. A falu közúton közelíthető csak meg. Menetrendszerinti buszközlekedése hétköznap a reggeli és az esti órákra korlátozódik.
A település a Kis-Balaton közelében fekszik, erdős, sík környezetben található. Pat kedvelt környék a turisták számára az erdői, lankás mezői, halastavai és a falusi nyugalom miatt, több pihenni vágyó idősebb külföldi állampolgár vásárolt házat ezért a településen.
A település elzártsága kedvez a természeti értékek megőrzésének, így Pat a vadászok egyik kedvelt helye is. Vadásztatással két vállalkozás is foglalkozik.
Zalakomár és Pat között található a Balaton-felvidéki Nemzeti Park madárrezervátuma. A 264 hektár területű madárrezervátumot 1976-ban nyilvánították védetté. A madárrezervátum legfontosabb feladata a réti sas fészkelő helyeinek biztosítása.
A Pat környéki erdős táj megőrizte eredeti, természetes állapotát. Jellegzetességei a két erdőtársulása, a páfrányos égerláperdő, és a magyarkőrises égerláp. A terület természetes adottsága tucatnyi ritka madárfajnak ad élőhelyet. Említésre méltó a fekete gólya és a fekete harkály.
A település elnevezése a Poth személynévből vált helynévvé. Pat a mai napig büszke német gyökereire. A település valamikor evangélikus falu volt, melynek emlékét sok szép parasztporta őrzi. Ezek nagy részét ma már csak betelepült németek lakják üdülés céljából. Pat Fő utcán található evangélikus templom és harangláb 1863-ban épült a község lakóinak közreműködésével. A jelenlegi a gyülekezet kis létszámú, de hagyományaihoz ragaszkodó. Istentisztelet hetente egy alkalommal van az épületben.
A templomkertben áll két lépcsős talpazaton az I. világháborús emlékmű.
A falu temetőjében második világháborús bombatámadás civil áldozatainak állít emléket egy repülőgéppel díszített emléktábla.
Paton és környékén jelentős a helyi termék előállítás. A zöldség-és gyümölcstermesztés mellett ezek feldolgozásával is több háznál foglalkoznak. Érdemes betérni Kenikker Gyuláékhoz (Pat, Fő u. 49.), ahol szezontól függően, többféle gyümölcsből válogathatunk.


Elérhetőségek

Cím: Pat Fő utca
Telefon: +36-93/311-320Galéria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.