MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Pölöskefő, Pálffy-kúria

Pölöskefő

Pölöskefő Nagykanizsától 21 kilométerre, ékszakra található. Területe főleg sík, néhol dombos. Keleti határán a Principális-csatorna folyik. A település mellett 3 kilométerre, Gelsén van vasútállomás. Közúti közlekedéssel jól megközelíthető. Elsősorban a Zalaszentbalázs felé tartó buszok érintik Pölöskefőt.
Pölöskefő két önálló településrészből áll. A központi település mellet a Dusnok nevet vieső rész is közigazgatásilag a faluhoz tartozik. Dusnokoknak nevezték azokat a szolgálatokat vagy szolgákat, akiket a földesúr végrendeletében szabadon bocsátott halála után, vagy más javadalmaknak ajándékozott azzal a feltéttele, hogy halálának évfordulóján gyászmisét mondanak lelki üdvösségéért. A két község 1877 és 1882 között olvadt egybe Pölöskefő-Duzsnak néven. 1908-től már Pölöskefő a neve, mivel a különálló Pölöskefő népesebb volt, mint Duzsnak.
Az egykori Dusnok település látnivalói közül már csak a Csertán kúria és a temetői kápolna maradt. A kúria jelenleg szociális gondozottaknak ad otthont, parkja hatalmas fákkal kellemes pihenést biztosít.
Pölöskefő látnivalója egyik a római katolikus templom. A műemléki védelem alatt álló templom 1875-ben épült az 1754-es templom romjainak felhasználásával. A neobarokk stílusú templomot Mária Magdolna tiszteletére szentelték. A templomkertben I. és II. világháborús emlékmű áll.
Pölöskefőn született Mező Ferenc tanár, irodalom- és sporttörténész 1885. március 13-án. Sikerét 1928-ban érte el, „Az olimpia játékok története” című munkájával, melyet az amszterdami olimpián aranyéremmel díjaztak. Magyar nyelven 1929-ben jelent meg a műve, majd a világ számos országában lefordították. Dr. Mező Ferenc nemzetközileg elismert szaktekintély lett. 1948-tól haláláig, 1961-ig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja volt, a Magyar Olimpiai Bizottságnak pedig főtitkára. Dr. Mező Ferenc szülőháza megtekinthető az Ady utcában.
Pölöskefő legérdekesebb épülete a falu közepén található Pálffy-kúria. Egykor Pálffy Elek kisnemes kúriája volt, amely a 19. század elején épült. Mai formáját 1926-ban kapta. A parkban két több száz éves platánfa áll. Az épület mögött pihenőhely van kialakítva. A szépen felújított épület jelenleg faluházként működik, oldalsó felén kisebb vendéglátó egység is.


Elérhetőségek

Cím: Pölöskefő Ady u. 18.
Telefon: 06-93/391-101Galéria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.