MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Rigyác, Benyovszky-kastély, római katolikus templom

Rigyác

Rigyác Nagykanizsától nem messze, 12 kilométerre, nyugatra található zsáktelepülés, amely a 7-es főútról közelíthető meg. Menetrend szerinti buszközlekedése hétköznap az iskolai és a munkahelyi időbeosztásokhoz igazodik.
A falut a 18. században az Inkeyek birtokolták, a szántóföldi növénytermesztés mellett jelentős volt a településen a szőlőtermelés. A falu értékes nép építészeti emlékekkel rendelkezett, de mára már nem sok maradt az Imre-hegyi boronapincékből.
19. században Rigyác a Benyovszky család birtokába került.
A rigyáci templomot Inkey Boldizsár építtette 1760 és 1762 között Szent Anna tiszteletére. A templom barokk stílusban készült Újvári Zoltán, tábori építész kezei alatt. A téglából épült templomot cserépzsindellyel fedték le, a padozata is téglával lett kirakva. A templom sekrestyéje a szentélyből nyílik. Fölötte található az oratórium, ezt a kegyúr tiszteletére építették. A főoltár a szentélyben található, melyet Szent Anna tiszteletére kőből emelte. A főoltárt egy Szent Annát szemléltető oltárkép díszítette eredetileg, amint Szűz Mária a templomba vezeti, de ez mára már sajnos teljesen tönkrement. A templom tornyában három harang volt, de ezek közül kettőt elvittek az első világháború alatt. Ezt a két harangot közadakozásból pótolták 1927-ben. Az első harangot Szent Anna tiszteletére, míg a kisebb másodikat a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték. A templom alatti kriptát 1910-ben, Inkey Kálmán özvegye, Szemző Lujza építtetett.
1968-ban Károly Gyula festőművész freskókat készített a szentélybe, a középpontba Szent Annát helyezte Szűz Máriával.
A kis faluban két nevezetes épület is őrzi a Benyovszkyak emlékét. A templomban a Benyovszky-kripta, valamint az egykori Benyovszky-rezidencia, a kastély elég rossz állapotban található a Kossuth utcán.
A kastély épülete volt iskola és értelmi sérültek otthona is. Már minden eltűnt a kastélyból, ami egykor értéket jelentett. A kastély 2012 óta magántulajdonban van.
2009-ben Benyovszky Móric portrészobrot avattak a hagyományokat tisztelő faluban. Kocsis András műalkotását a Magyar Madagaszkári Társaság ajándékozta a településnek.
Benyovszky Móric az egyik leghíresebb magyar utazó volt. Első magyarként jutott az Északi-sark közelébe. Rövid élete alatt négy földrészt járt be. Halála előtt írta meg kalandjait és élettörténetét.


Elérhetőségek

Cím: Rigyác Kossuth u. 2.
Weboldal: http://www.rigyac.euGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.