MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Surd, Szakáll-hegy, Szelíd gesztenyefák

Surd

Surd település festői környezetben, a zalai dombok lankái között fekszik, Somogy és Zala megye határában. Nagykanizsától 16 km-re, délre található. Felszíne dombos és erdős vidék.
A település közúton jól megközelíthető menetrend szerinti buszjáratokkal.
A település látnivalói között érdemes megemlíteni az evangélikus templomot, a Hősök tere 15 szám alatt. 1600-ban már állt az a fatemplom, melynek helyére az újat építették 1797-ben. A szlovének reformátora, Kuzmics István 1755-1779-ig szolgált itt. Szintén a Hősök terén áll az első és második világháború áldozatainak tiszteletére állított emlékmű.
Kiváló kirándulási lehetőséget biztos a surdi szőlőhegy, a Szakáll-hegy. Surdról a nemespátrói úton délre haladva érjük el Szakáll-hegy dűlőit. Itt található hazánk egyik legnagyobb és legidősebb szelídgesztenye példánya, a surdi „jóféle” gesztenye, amelynek törzskerülete 777 cm. A becslések szerint a legöregebb példány a 700 évet is eléri. A fa megtalálása kisebb nehézséget okozhat, mivel az odavezető út nincs tájékoztató táblával ellátva, csak közvetlenül a fa mellett van erre utaló információs tábla elhelyezve. Elhelyezkedése miatt csak gyalogosan vágjunk neki az útnak. Sajnos a fa állapota nem a legjobb, már csak az alsó része él. Törzse már csak üreg, az egykor három felfelé törő főága közül már csak egy maradt épségben, a legtöbb mellékága elpusztult. Törzse alsóbb részén gombás fertőzés jelei látszódnak. A felsőbb törzsrészeken kisebb emlősök és madarak élnek odújukban. Állapota miatt a fa termésében igen csak szegény.
Szintén a szőlőhegyen található a település másik nevezetes szelídgesztenye fája. Ez a kisebb fa is már körülbelül 400 éves. Magassága 20 méter, koronaátmérője 16, a törzskerülete pedig 4 méter. Ez a példány már könnyebben megközelíthető, és az egészégi állapota is jobb, gazdagabb terméssel. Alsó ágai leérnek a földre. A fa a térség egyik legtekintélyesebb óriása.
A surdi gesztenyefák Zichy Ödön gróf tulajdonában voltak egykor.
Surd napjainkban a karácsonyfenyő termesztés központjának számít. A településen belül számos helyen hirdetik, hogy örökzöldek, tuják és fenyőfélék vásárolhatók.


Elérhetőségek

Cím: Surd
Weboldal: http://www.surd.huGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.