MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Szepetnek, Evangélikus templom

Szepetnek

Szepetnek Nagykanizsától 7 km-re, dél-nyugatra található. Határa főként sík, kisebb részben dombos. A település könnyen megközelíthető Nagykanizsa felől. Rendszeres buszjáratokkal biztosított a település elérhetősége.
A település első írásos említése 1184-88-ról való Scepethnuc alakban. Az évek során Sepethnuk, Seputhnek és Zepethnek formában fordult elő a szláv eredetű helységnév, melynek jelentése csatorna, patak, forrás. Szent István korában már temploma is volt, római katolikus egyházáról a 12. századtól vannak források.
A török hódoltság után Gróf Batthyány Lajos 1757-ben telepített be német evangélikusokat a faluba.
Az új lakosok vallásuk gyakorlása érdekében templomot építettek a 19. század elején. Az épület tornyot 1832-34 között kapott. 1856-ban újabb német evangélikusok érkeztek Szepetnekre. Ekkor készült el a templomban ma is álló, szószékkel egybeolvadt oltár és oltárkép. A szószék és az oltár között a következő német szöveg olvasható: „SEID TATER DES WORTES UND HÖRER ALLEN” (Az igének ne csak hallgatói, hanem követői is legyenek!). a templom 3 harangja közül csak egy maradt meg a háborús időszak után. A háborút túlélő harang 200 év után repedt meg, helyette 2000-ben szenteltek fel egy újat. A templom a 19. század végén karzattal és azokat tartó oszlopokkal, valamint orgonával gyarapodott. A II. világháborús emlékművet Rajkai László készítette 1991-ben. A templomot 2012-ben avatták fel. A felújítás munkálatai majdnem egy évig tartottak.
A település másik temploma a római katolikus templom. A Szent Őrangyalok templom a Petőfi utca 63. szám alatt található. Az egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom műemlékvédelem alatt áll. 1760-74 között épült a Batthyány család kezdeményezésével. A barokk stílusú Őrangyalok templom a legjelentősebb kultúrtörténeti emlék Szepetneken. Oltára 1900-ból való, orgonája 1896-ban épült. A harangjait 1925-ben, nagy ünnepélyességgel szentelték fel. Stációképeit Mulasics László festőművész alkotta. Hársfából faragott szószéke közelében látható a Batthyány család címere. A templom udvarában Szent István szobra áll.


Elérhetőségek

Cím: Szepetnek Kossuth u. 18.
Telefon: 06-93/311-320
Weboldal: http://www.szepetnek.huGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.