MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Újudvar, Csibiti-völgy

Újudvar

Újudvar Nagykanizsától nem messze, 10 km-re található a Principális-csatorna mentén. A település egyaránt kedvelt a turisták és a vadászok körében, köszönhetően a természeti környezetének, és a sűrű erdővel borított határának.
A település vasúton és közúton is megközelíthető. Vasútállomása Újudvar Kámács-pusztán van, a település központjától 2,5 km-re. Közúti közlekedés Nagykanizsa és Pacsa irányában biztosított. Menetrend szerinti buszjáratokkal Nagykanizsáról könnyen elérhető.
Újudvar külterületén található a 26 hektáros védett Csibiti-völgy és a Csibiti-tó.
A terület a Zalaapáti-hát kistájhoz tartozik. A völgy fiatal, felsőpannon korú képződményekből épül fel. A Csibiti völgy egy 300 méter fölötti dombhát oldalába vágódik be.
A TV-torony melletti kőkereszttől kék kereszt turistajelzés vezeti el a kirándulót a Csibit völgybe, ahol az erdei tó mellett pihenőhely is kialakításra került. A völgybe csodálatos erdei út vezet, gazdag növény és állatvilággal. A források által táplált Csibiti-tó másfél méter magas völgyzáró gáttal segítségével lett kialakítva. A természetjárók az itt található friss forrásból enyhíthetik szomjukat.
A Csibiti-völgyben jelentősek a páfrányfajok, különösen a hegyi pajzsika és a gímpáfrány. A hegyi pajzsika védett növény, Dél-Zala területén az egyetlen jelenleg ismert lelőhelye a Csibiti-völgy. Mellékvölgyében 1993-ban fedezték fel a forráslápban. A gímpáfrány szintén védett, a völgyben nagyszámú populáció található. A Csibiti-völgy a gímpáfrányok legnagyobb ismert lelőhelye Zalában.
A völgyben több védett virágos növény is megtalálható. A ciklámen Újudvar környezetében szinte minden erdős területen előfordul. A szártalan kankalinnak megfelelő életteret biztosít a völgy, mivel ez a növény a jó vízellátottságú, semleges talajt kedveli. A Csibiti-völgy a környék legnagyobb lónyelvű csodabogyó lelőhelye. A völgy északkeleti oldalán egybefüggő területen a farkasboroszlán populációja tekinthető meg.
A völgyben még számos gyógynövényt találunk, amelyeket már régóta használnak a népi gyógyászatban közismert gyógyhatásuk miatt. A völgy állatvilága nem annyira jelentős, mint a növényvilág. Az állatfajok közül a lábatlan gyík számít érdekességnek.
Újudvart több túraútvonal is érinti, melyeket érdemes bejárni a csodaszép környezet miatt.


Elérhetőségek

Cím: Újudvar 108 és 109 HRSZ
Telefon (Önkormányzat): 06-93/360-201Galéria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.