MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Újudvar, TV-torony

Újudvar

Újudvar Nagykanizsától tíz kilométerre, északra található. Az autóbusz közlekedés viszonylag gyakori a faluban, több helyközi járat is érinti a települést. Nagykanizsa-Zalaegerszeg-Szombathely vasútvonalon rendszeres vonatközlekedés működik újudvari állomással, de a megállóhely 2,5 km-re esik a falu központjától.
Újudvar első írásos említése 1193-ból való, Ojvduor néven. A középkori latin nyelvű írásokban Nova Curia-ként említik. A falu neve a település keletkezésének következményét mutatja; valaki (valószínűleg egy Árpád-házi királyunk) itt egy „Új udvart”, udvarházat, kúriát alapított.
A település látnivalója a Római katolikus templom, a „Havas Boldogasszony templom".
A templom 1933-ban nyerte el mai formáját, ekkor bővítették. A templomot Berkenyés István és felesége adományából építették újjá a falu lakosainak segítségével. A templom a falu központjában, a Fő út 50.-es szám alatt tekinthető meg.
A Dózsa úton végighaladva, a halastavat elhagyva kanyargós és erdős úton érhető el a dombtetőn, a település másik látványossága, a TV-torony. A torony a Principális völgy meghatározó látképi eleme, a völgy minden pontjáról jól látható, hiszen 308 méter magasságon áll a Tukora-tetőn. Maga a torony 206 méter. Ez jelentősnek számít Magyarországon, magasságát csak a pécsi torony előzi meg (A 197 méteres épület az 535 méter magas Misina csúcson áll). A Tv-toronyba nem lehet felmenni, de a dombtetőről csodálatos látvány tárul elénk, a dimbes-dombos zalai táj. Az adótorony távolról is jól beazonosítható pont, még a Mecsekből is látható megfelelő időjárási viszonyok között. A torony előtt található kőkeresztnél érdemes megállni, hiszen gyönyörű szép kilátás nyílik innen a Principális völgy, és Nagybakónak irányába.
A TV torony szomszédságában a helyi egyházközség évente megrendezi a Szent Rita Katolikus Hittantábort, mely több száz fiatalnak biztosít 3-5 napos, tartalmas testi-lelki kikapcsolódást és szellemi töltekezést.
A TV torony mellől több turista útvonal indul Nagybakónak és Gelse irányába. A gyalogos
tura útvonalak kedvező időjárási viszonyok mellett kerékpárral is bejárhatók.


Elérhetőségek

Cím: ÚjudvarGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.