MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Zalamerenye, Tó

Zalamerenye

Zalamerenye Nagykanizsától 22 kilométerre, észak-keletre található, 2-3 kilométerre Zalakarostól. A település dombok között fekszik, határát erdők borítják. A zsáktelepülés tömegközlekedéssel hétköznap csak a reggeli és esti órákban megközelíthető. Eldugottsága is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen keresik fel, akik tiszta levegőre és csendre vágynak.
Zalamerenye első írásos említése 1203-ból való, Merena néven. Ekkor még a veszprémi káptalan birtoka volt, 1024-ben a Zala vári apátságnak adományozta Szent István.
A település a török támadás során teljesen elpusztult a 16. században. Miután a törökök elfoglalták Kanizsát, zalamerenyei lakosok helyzete tovább romlott, magas sarcot fizettek a törököknek, és a káptalannak is szolgálniuk kellett.
Az 1600-as években, Kanizsa felszabadítása előtt felgyújtották Merenyét. A lakók csak lassan jöttek vissza 1690 után. A falu helyét meghagyták pusztának, melyet szőlővel telepítettek be. Az új házakat a völgyben kezdték el építeni. A lakosság száma csak a jobbágyfelszabadítás után indult gyors növekedésnek. A I. és II. világháború több merenyei áldozatot is követelt, a címerben is látható kőhidat a II. világháborúban robbantották fel.
A település látnivalója a Kossuth Lajos utcán található római katolikus templom. A 18. században épült barokk stílusú templom műemléki védelem alatt áll. Szentélye negyedgömb alakú és poligonális záródású. Orgonáját 1886-ban építette Országh Sándor. Károly Gyula 1982-ben festette falképeit.
Érdemes megnézni az ótemetőt, hiszen a község régi sírkertjében 19. századi és még annál is korábbi sírkövek láthatók.
A faluban található pálos vízimalom egykor a pálos szervezetesrend tulajdonát képezte. Egy régi gémeskút is megtekinthető a faluba vezető út mellett.
A 18. században épült paplak, káplánlak ma magántulajdonban van.
Hősi szobor: A falu központjában álló szobor az I és II. világháború hőseinek emlékét őrzi A település határán található a „Szerb-agácás”, melyet a szerb hadifoglyok ültettek. 2004-ben „jóléti víztározót” létesítettek Zalamerenyén, a Mata-völgy elárasztásával. A szépen kialakított tó a turisták kedvelt helye. Környezete és tisztasága kellemes kikapcsolódást biztosít az aktív és passzív pihenőknek is. A tó jól megközelíthető autóval, és kerékpárral is.


Elérhetőségek

Cím: Zalamerenye
Weboldal: http://www.zalamerenye.huGaléria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.