MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Zalaújlak, Egry József emlékház, templom

Zalaújlak

Zalaújlak Nagykanizsától 20 kilométerre, észak-keletre található. A Zalai-dombság dél-keleti területén, a Kis-Balatontól dél-nyugatra fekszik. Nagykanizsáról rendszeresen járnak autóbuszok a zsákfaluba.
A település nevezetes szülötte, Egry József (1883, Zalaújlak - 1951, Badacsonytomaj) kinek bronz portréja az Önkormányzati Hivalal homlokzatán látható.
Egry József, Kossuth-díjas festőművész 1883. március 15-én született Zalaújlakon. A Balaton mellett a többek között a falut is lefestette. Napszámos paraszt családban született.. Nem élt sokáig a településen. A faluról nem voltak túl jó emlékei, mert szegénységben éltek itt. A tehetségének kibontakoztatásra azután nyílt lehetősége, hogy elhagyta a falut. Budapesten, Münchenben és Párizsban is tanult. A magyar avantgárd festő az expresszionista és a konstruktív stílusokat követve alakította ki saját szemléletét. A „Balaton festőjének” is nevezik, mivel 1918 után a Balaton mellett élt, ekkor több változatban is lefestette a Balatont Keszthelyen, Badacsonyban és Badacsonytomajban is. Képeit főleg olajpasztell festéssel készítette, ezek közül a legtöbb a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg. Művészetét 1946-ban állami nagyéremmel, 1948-ban pedig Kossuth-díjjal ismerték el. Alkotásait Brüsszelben, Antwerpenben, Párizsban mutatták be halála után, több jelentős emlékkiállítása is volt.
A Zalaújlakon megalakult az „Egry József” Pályakezdő Képzőművészekért Közhasznú Alapítvány célja a festő emlékének helyi ápolása, a település kulturális tevékenységének fellendítése, valamint a művészek támogatása. A kézműves foglalkozások mellett képzőművészeti táborokat, kulturális rendezvényeke és kiállításokat szerveznek. Az emlékházban Egry József alkotásainak reprodukciói és a festő életét bemutató tablók tekinthetők meg.
A település központjában található a római katolikus „Őrangyalok” templom. Az egyhajós, barokk stílusú épület 1740 körül épült, ablakai dél-felé néznek. Tetőszerkezete eredetileg fazsindelyes volt, a templom mellett eredetileg harangláb áll. Palatetőt 1948 után kapott az épület, majd egy 22 méter magas torony épült elé. A templomot a Szent Őrangyalok tiszteletére szentelték, az oltár két oldalán lévő angyalokat a pálos rendi barátok faragták.


Elérhetőségek

Cím: Zalaújlak Fő u. 22.
Telefon: 06-93/358-922Galéria


Videók


Kapcsolatfelvétel

Kérjük a sikeres kapcsolatfelvétel érdekében a kiemelt mezőket mindenképp töltse ki.


Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.