MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés
Zalaszentbalázs-Hahót

A Principális-völgy nyugati oldalán túra (GY4)

Zalaszentbalázs-Hahót
Túra típusa:GyalogosTúra típusa:20.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Zalaszentbalázs, templom - Börzönce - Börzönce, hegyi kápolna - Hahót, Hahóti hegy - Hahót templom Alternatív útvonal:

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

A 4-6 óra időtartamú gyalogos túra szervezhető családi programként, de iskolai osztálykirándulásra is kiválóan alkalmas.
A túra során a Principális völgyet nyugatról határoló dombvonulat természeti kincseivel és az útvonal mentén található építészeti értékekkel (hegyi pincék, templomok) ismerkedhetünk meg. A kirándulás érinti a börzöncei és a hahóti szőlőhegyeket.
A túraútvonal közepesen nehéz, Zalaszentbalázson erős emelkedővel indul egészen a börzöncei hegyig; 432 m emelkedési magasság mellett 458 m süllyedéssel érkezünk az indulástól a célig.
A túrát fordított irányban is megtehetjük Hahóttól Zalaszentbalázs felé.

1. Zalaszentbalázsi Nagyboldogasszony templom

A zalaszentbalázsi templom a polgármesteri hivatal mögött induló Pusztatető utcában áll. Az autókat érdemes a polgármesteri hivatal előtti parkolóban hagyni. A dombtetőn szabadon álló, egyhajós barokk templomot Inkey Boldizsár építette 1781-ben. Az épület keletre néző tornya a Principális völgy másik oldaláról is jól látszik. A templomtól ereszkedjünk le a falu központja felé (sárga +) és haladjunk déli irányba. Az iskola és a kultúrház épületét elhagyva forduljunk nyugat felé. A kirándulás egyik megerőltető szakasza itt indul, ugyanis a Börzöncére vezető út folyamatos emelkedik.

2. Börzönce

A Börzöncére vezető út hosszú emelkedője után érkezünk meg a dombok közé zárt zsáktelepülésre. A Kürtös patak mentén elhelyezkedő falucska legérdekesebb látnivalója nem a településen, hanem a községtől nyugatra eső szőlőhegyen található. Folytassuk utunkat a sárga + jelzésen. A polgármesteri hivatal melletti haranglábat elhagyva erős kapaszkodó állítja próba elé a természetjárót.

3. Szent Lőrinc Kápolna (Börzöncei szőlőhegy)

A sárga + jelzést követve a meredek emelkedőn jobb kéz felől remek kilátás nyílik a völgyre.
Az útkereszteződésnél forduljunk balra, amerre a hegyi kápolna feliratú útjelző mutat (sárga jelzés).
A dél-zalai térség egyik sajátossága, hogy a 18-19. században a nagyobb szőlőhegyek birtokosai kis templomot emeltek a területükön. A börzöncei szőlőhegyen 1801-ben épült meg a kápolna késő barokk stílusban. Misét ritkán tartanak benne. Az épület kulcsát előzetes egyeztetés után a település polgármesteri hivatalából kérhetjük el.
A templomot körülvevő gondozott területen padok várnak a természetjárókra, hogy egy rövid pihenés után újult erővel vágjanak neki a börzöncei pincesor bejárásának.
A kápolna közelében hatalmas tölgyfa áll. A famatuzsálem 540 cm-es körkerületével Dél-Zala legnagyobb tölgyfája. Hatalmas odújában egy felnőtt ember is kényelmesen elfér.

4. Sárga jelzésen Hahót felé

A kápolnánál tett pihenő után forduljunk vissza és a kereszteződésnél folytassuk utunkat nyugati irányba. A legelső útszéli keresztnél térjünk le a műútról és a köves, majd a földes úton folytassuk a túrát a börzöncei hegy északi nyúlványán (sárga jelzés).
A szőlőbirtokokat hamarosan felváltja az erdő.
A sárga jelzésű útvonalat nemsokára átszeli egy keskeny, aszfaltos út, a Kürtösi út, amelyre rákanyarodva a Kürtös patak völgyébe érhetünk le.
Az út újra összeér a sárga jelzésű turistaúttal, amelyen elérkezünk a sárga és zöld jelzés találkozásáig.
A kirándulást a zöld jelzésen folytatjuk tovább.

5. Hét gesztenye erdészház

Haladjunk a zöld jelzésen tovább keleti irányba (jobbra), majd az első elágazásnál térjünk le balra. Itt jól kiépített, de nem jelzett erdei út visz le a Hét Gesztenye erdészházig.
A házikó mellett érdemes egy kis pihenőt tartani.

6. Hahóti szőlőhegyig (kék + és zöld jelzésen)

Az erdészháztól balra ereszkedve érjük el a kék + jelzést. Itt jobb kéz felől kis tó és patak szegélyezi utunkat.
A kék + jelzés egy hármas elágazásnál ér véget. Itt érdemes alaposan tájékozódni, hogy rátaláljunk a Hahót felé vezető útra.
A jobb kéz felé vezető út erős kanyar után észak-keleti irányba vezet. Régi térképeken ezt az utat még sárga jelzés mutatta. Látni is az út mellett olyan fatörzset, amin mind a két jelzés szerepel.
A zöld jelzés a hahóti szőlőhegyet érintve a település északi részén éri el a 74-es főutat.

7. Hahóti templom

Településen belül kövessük a zöld jelzést. A kis mellékutca becsatlakozik a település főutcájába, amelyen jobb kéz felé haladva hamarosan elérjük úti célunkat a hahóti templomot.

A falu neve a 11. századból származó Hahóti kódex kapcsán csenghet ismerősen. A második legrégebbi, teljes egészében megmaradt magyar kódex vélhetően Salamon király uralkodása idejében íródott a hahóti bencés apátság számára. A mű a legrégebbi ismert magyarországi könyörgésgyűjtemény, melyet jelenleg a zágrábi érseki könyvtárban őriznek.

A bencés apátság régen elpusztult templomának alapjaira, a 18. században épült a település jelenlegi temploma. A barokk stílusú épület tornyot csak 1914-ben kapott, a templomhajó felújításakor. A létesítmény ingyenesen látogatható, de megtekintéséhez kulcsot csak előzetes egyeztetés után kaphatunk. Történelmi előzményekre utal az épület északi falában található, alapító Hahót nembeli Arnold síremléke barokk keretben. A templom mellett áll a Hahót nembeli Buzát domonkos rendi szerzetes faszobra, aki a tatárjárás alatt szenvedett vértanúhalált.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:GyalogosTúra típusa:20.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Zalaszentbalázs, templom - Börzönce - Börzönce, hegyi kápolna - Hahót, Hahóti hegy - Hahót templom Alternatív útvonal:

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.