MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés
Zalakaros-Zalakomár, Zalaszabar-Zalakaros

Dél-zalai, családbarát körtúra (CS1)

Zalakaros-Zalakomár, Zalaszabar-Zalakaros
Túra típusa:CsaládbarátTúra típusa:72.00 kmAjánlott életkor:5 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Zalakaros - Galambok - Csapi - Kisrécse - Nagyrécse - Galambok - Zalakomár - Balatonmagyaród - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros Alternatív útvonal:

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

A dél-zalai családbarát körtúrát olyan családoknak ajánljuk, ahol 5 év feletti kisgyerekekkel szeretnének kirándulni és a nagyszülők is szívesen részt vennének a programokon.
Az útvonal legkönnyebben személyautóval járható be, de az útvonal mentén megjelöltük azokat a szakaszokat, ahol kerékpárral vagy épp lovas kocsin tudjuk élvezetesebbé tenni a közös túrát.
A túrában több élményállomást is megadtunk, azonban ezek mindegyike egy nap alatt nem teljesíthető. A látnivalók jellege alapján válogathatunk a természeti (pl. Galamboki tó vagy Bivalyrezervátum), a történeti (Csönte Udvarház mezőgazdasági és hintó kiállítása vagy 7 vezér történelmi park) bemutató helyek, a kreativitást serkentő (Kendlimajor művésztelep vagy Fenyvespusztai lovasbemutató) programok, vagy épp az aktív kikapcsolódást (Zalakarosi fürdő vagy Zobori KalandoZoo) biztosító elemek közül.
Az útvonal mentén található látványosságok egy része bármely évszakban megtekinthető és élvezhető, de van olyan is, amelyik csak tavasztól őszig látogatható.
A kirándulás végén kapaszkodjanak fel a zalakarosi szőlőhegyen álló kilátóra, szép idő esetén megszemlélhetik a tájat, ahol az élménygazdag napot töltötték.

1. Zalakarosi fürdő

Kiindulási pont a Zalakarosi Tourinform iroda, amely mellett kerékpár kölcsönző is működik.
A Zalakarosi Gyógyfürdő tértől Dél felé haladunk. Alig 200 m megtétele után megpillanthatjuk a gyógyfürdő fedett részének bejáratát.
A Gránit Gyógy- és Termálfürdő folyamatos fejlesztéseivel napjainkban az ország egyik leglátogatottabb családi vízi komplexumává vált. A létesítmény fedett-, élmény-, strand- és gyógycentrum szolgáltatásokkal áll a látogatók rendelkezésére.
A beltéri élménymedence 10 különböző vízi attrakcióval szolgál. Innen közvetlenül ki lehet jutni a kültéri élménymedencébe, ahol egész évben nyakzuhany, pezsgő élményelemek várják a vendégeket. A kicsiket a „Vízipók-Csodapók gyermekvilág” fogadja a strandfürdő részen, de a fedett fürdő területén is kialakításra került egy gyermek élménymedence.
A családi fürdőzési program minden élményelem használata esetén legalább 4 órás kikapcsolódást jelent.

2. Galamboki tó

Zalakarost elhagyva Galambokon a Csapi felé vezető mellékútra kell letérni jobb kéz felől. Ezen az úton közelíthető meg a 11 hektáros vízfelülettel rendelkező galamboki tó. A tó vízét korábban csak a mezőgazdasági igények kielégítésére, a gyümölcsösök és a földek öntözésére használták. A tavat jelenleg elsősorban turisztikai célra hasznosítják. A tóban a folyamatos gondozásnak köszönhetően pontyok, amurok, süllők, csukák, keszegfélék, kárászok és szürkeharcsák tömege úszkál. Az éjszakai horgászatra is lehetőség van, de egyelőre csak az egyesületi tagok számára. A tó mellett vendéglátóhely és kiépített pihenőhely várja a kirándulókat.
A hosszanti völgyben elhelyezkedő tó mellett érdemes rövid sétát tenni.

3. Csapi

A horgásztavat elhagyva érkezünk meg Csapiba. A zalai dombok között megbúvó kistelepülés központjában játszótér és pihenő park fogadja a kirándulót. A településen működő iskolában hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak, az intézmény saját diákotthonnal rendelkezik, melyet nyáron gyermektáborozásra használnak.
A településen belül a pihenőparknál térjünk rá a Nagykanizsa felé vezető bekötőútra. (Letérés balra.)

4. Kisrécse - Kendlimajor

Csapi felől forduljunk Nagykanizsa irányába. A régi 7-es főúton haladva jobbra kis út ágazik el Kisrécse Kendlimajorba.
A Kendlimajorban működő művésztelep nagy népszerűségnek örvend, ahova évente 30-40 képzőművész is ellátogat. A minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi művésztábor rengeteg művészetkedvelőt vonz ide. A kéthetes tábor során találkozhatunk több jeles hazai alkotóval, de számos más nemzet képviselőjével is, például német, orosz, bulgár, lett és olasz művészekkel. Az elkészült művekből minden tábor zárásaként kiállítást rendeznek, amit bárki szabadon megtekinthet.
Kendlimajorban a gyerekek részt vehetnek különböző kézműves foglalkozásokon, a felnőttek megtekinthetik a galériában az itt készült alkotásokat.
Figyelem, a kirándulás előtt tájékozódjunk, hogy a művészeti táborban van-e aktuális program.
A nézelődés után térjünk vissza az elágazáshoz és folytassuk utunkat nyugati irányba.

5. Nagyrécse

Az aszfaltos út jobbról érinti Kisrécse központi részét, majd néhány km után eléri Nagyrécsét. A településközpontba balra kell letérni a temető után. A település központjában két épület is áll, amelyet érdemes megnézniük a kirándulóknak.

A nagyrécsei templom neoromán formáját Inkey báró kezdeményezésére, a 19. századi újjáépítés során kapta. A szentélyében romantikus stílusú oltárkép vonja magára a tekintetet, amelyet Orlay Petrich Soma készített. A kép Szent László vízfakasztását ábrázolja. A hagyomány szerint a festőművész a helyi földesúrról, Inkey Lászlóról mintázta Szent László arcképét. Az oltárkép több éven keresztül a Veszprémi Egyházmegyei Múzeum tulajdonában volt, csak nemrég került vissza eredeti helyére.A templommal átellenben található az Inkey család lakóhelye, az Inkey kastély vagy kúria, amely jelenleg művelődési házként működik.

A település északi felén található a Berényi Fogadó, ahol kellemes környezetben széles ételválaszték közül válogathat a család minden tagja. A vendéglátóhelyen lovas kocsikázás és lovaglási lehetőség is van. Az étterem parkjában kis játszótér várja az apróságokat. Nagyrécséről a 7-es főúton (étterem mellett közvetlen) haladjunk Budapest irányába, egészen a Zalakaros, Miháld elágazásig, majd itt forduljunk Zalakaros felé.

6. Galamboki tájház

Galambokon belül a Somogyi Béla utcában áll a tájház. A sárfalú, lopott tornácos épület a hagyományos paraszti lakóházakhoz hasonlóan háromosztatú elrendezésű: egy szobából, egy konyhából és egy kamrából épül fel. A tornácról nyílnak a gerendafödémes, deszkaborítású helyiségek. A tájház mellett álló gazdasági épület szintén három részből áll: istállóból, színből és az ólból. Az épületek a településre egykor jellemző építési szokásokat mutatják be.
A tájháztól folytassuk tovább a túrát Zalakaros irányába. A polgármesteri hivatal előtt térjünk le az útról jobbra és a Sármellék felé vezető bekötő úton haladjunk tovább.

7. Zalakomár –Csönte Udvarház

Galambokot elhagyva jobb kéz felől keskeny magánút vezet a Csönte Udvarházba. Régi időkbe varázsol az Udvarház különleges gyűjteménye. Olyan eszközöket, használati tárgyakat, mezőgazdasági gépeket és hintókat láthatunk, amelyek egykor a mindennapi életben, a gazdálkodásban vagy épp a közlekedésben nélkülözhetetlenek voltak. Az udvarház falusi vendéglátással is foglalkozik, szabadtéri kemencéjük segítségével helyi gasztronómiai különlegességeket kínálnak a látogatóknak. A gyűjtemény különleges darabja egy postakocsi, amellyel kisebb kirándulás is tehető. (A szolgáltatásra az igényt előzetesen jelezni kell.)

Az udvarházat elhagyva térjünk vissza a bekötő útra és haladjunk Zalakomár felé. A település központjában forduljunk balra Balatonmagyaród, Keszthely irányába.

8. Zalakomár – Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Zalakomár után nem sokkal érkezünk a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum elágazásához. A Bivalyrezervátumot jobbra lekanyarodva közelíthetjük meg. Itt él a legnagyobb magyarországi bivalypopuláció (250-300 példány). Ha időnk engedi, sétáljunk körbe a rezervátum területén vagy kóstoljuk meg az itt kapható bivaly-szalámit. A bivalyok szokásait egy tanösvény mutatja be. Az útvonal mentén egy háromszintes kilátó is áll. A gyerekeket állatsimogató és játszótér várja. Szép idő esetén csoportos sétakocsikázásra is lehetőség van.

A Bivalyrezervátumon keresztül közelíthető meg Sávoly felé a Balatoni Bringakörút, áthaladás esetén is szükséges a belépőjegy megvásárlása (mindkét irányból).

9. Balatonmagyaród - Fenyvespuszta

A bivalyrezervátumot elhagyva haladjunk tovább a főúton északi irányba. Balatonmagyaród települést elhagyva 2 látnivalót is találunk közel egymáshoz. A Kányavári-sziget elágazásában jobbra található a Fenyvespusztai állatsimogató. A látnivaló a tavasz beköszöntével várja az érdeklődőket. Nyári hétvégéken csikós bemutatót is szerveznek, amely kellemes szórakozást biztosít a család minden tagjának. Itt lovaskocsis kirándulásra is lehetőség van, és a kisebbek a póni lovaglás élményével is gazdagodhatnak.

10. Balatonmagyaród – Kányavári-Sziget

A Fenyvespusztai állatsimogatóval szemben nyílik a Kányavári-szigetre vezető út.
A sziget előtti parkolótól néhány lépésre különlegesen szép, ívelt fa szerkezetű híd áll, amelyen végigsétálva elérkezünk a csendes kis szigetre. A hidat gyalogos közlekedésre tervezték. A sziget kilátójába felmászva elsősorban a Kis-Balaton változatos madárvilágában gyönyörködhetünk. A területen a 2 km hosszú Búbos vöcsök tanösvény segítségével rendszerezett ismereteket kaphatunk a Kis-Balaton élővilágáról.
A szigeten elhelyezett pihenőpadok és a kijelölt tűzrakó hely lehetőséget biztosít egy szabadtéri családi sütés-főzésre. (Tüzelő anyagot hozzunk magunkkal, mert a sziget növényzetét tilos rongálni!)

11. Zalaszabar – Zobori KalandoZoo

A Kányavári-szigettől kb. 20 perc autóút Zalaszabar (Zalavár érintésével). Zalaszabarba beérve az úton útjelző irányítja a kirándulót jobbra a Holnapocska Tábor és a Zobori KalandoZoo felé. A dombra kanyarodó utcában a Kápolna utca felé kell letérni (mindig jobb kéz felé), hogy elérkezzünk a dombtetőre települt ifjúsági szabadidős központba. A Zobori KalandoZoo elsősorban gyerekeknek kínál aktív kikapcsolódást. Az állatsimogató mellett kötélpálya, sportolási lehetőség és fedett csúszdaház várja a látogatókat. Lehetőség van kerékpár bérlésére és segway kölcsönzésre is.
A kalandpark területéről gyönyörű kilátás nyílik a Kis-Balatonra.

12. Nagyrada – pihenőhely

A Kalandpark meglátogatása után térjünk vissza a főútra és ereszkedjünk le a falu központjába (Puskás Ferenc mellszobra áll a falu főterén). Itt forduljunk jobbra és kezdjük meg utunkat a Kis-Balaton mentén Zalakaros irányába.

A következő település, amit érintünk Nagyrada. A falu központjában egy speciális pihenőhelyet találunk. A művelődési ház mellett kialakított szabadtéri kondi-parkban lehetőség nyílik a magunkkal hozott frissítők elfogyasztásra, de egyes izomcsoportok módszeres átmozgatására is. A felüdülés után folytassuk utunkat tovább Dél felé. A következő település Garabonc lesz.

13. Garabonciás Farm és 7 Vezér Történelmi Kalandpark

Garabonc egyik érdekessége a Garabonciás Farm. Ez nem csupán egy mezőgazdasági kisüzem, hanem egy „élménygazdaság” is, ahol adott a lehetőség a lovaglásra, a kocsikázásra, a gazdaságban megtermelt termékek megkóstolására és megvásárlására. A farm szolgáltatásai 2013-tól bővültek, ekkor nyílt meg a 7 Vezér Történelmi Kalandpark. A komplexum a honfoglalás korától az utolsó magyar királyig mutatja be hazánk történetét játékos formában.
A farmról rendszeresen indulnak lovas kocsik Zalakaros felé. Érdemes részt venni egy ilyen utazáson és a kocsiról megszemlélni Zalakaros természeti szépségeit és szőlőhegyét.

14. Zalakarosi kilátó

É-i irányból érjük el Zalakarost. A zalakomári elágazásnál térjünk le jobbra és induljunk el az Alsóhegyi úton. Az út elég keskeny és erős emelkedők vannak benne, de hamar felérünk a szőlőhegyre. Az Alsóhegyi út végén forduljunk jobbra és máris meglátjuk a kilátót. A négyszintes kilátó mellett pihenőhely és egy hangulatos borozó várja a megfáradt utazót. Használjuk ki a lehetőséget és nézzünk körbe a kilátó tetejéről.

A kilátótól a Kilátó utca, Pipacs utca, Rózsa utca érintésével érkezünk el a Szilágyi cukrászdához. A Szilágyi Cukrászda 1977 óta működő családi vállalkozás. A vendéglátóhelyen mindig találunk különleges, szezonális gyümölcsökből készült süteményeket, és bármikor megkóstolható az ország tortája.

15. Zalakaros Gyógyfürdő tér

A cukrászda előtti főúton Dél felé haladva a buszpályaudvar és a Tourinform iroda között található Zalakaros rendezvénytere és termelői piaca. Az üdülési szezon kezdetével (június közepétől) itt minden hétvégén változatos programokkal várják a kultúra iránt érdeklődőket. A rendezvényeken minden korosztály talál tartalmas kikapcsolódást. A termelői piac a rendezvénytér mögött került kialakításra. A pergolával védett árusítóhely egész héten várja a vásárlókat. Érdemes azonban a piacozást péntekre vagy szombatra időzíteni. Az üdülőhelyi szokásokhoz igazodva a piac a délutáni időpontban élénkül fel.


Túra adatai


Túra típusa:CsaládbarátTúra típusa:72.00 kmAjánlott életkor:5 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Zalakaros - Galambok - Csapi - Kisrécse - Nagyrécse - Galambok - Zalakomár - Balatonmagyaród - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros Alternatív útvonal:

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.