MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés
Gelse-Zalakaros-Gelse

Dél-zalai nagy körtúra (K5)

Gelse-Zalakaros-Gelse
Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:79.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: 1 nap: - Gelse - Kilimán - Kerecseny - Orosztony - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros - 2 nap: - Zalakaros - Galambok - Zalasárszeg - Kisrécse - Nagyrécse - Nagykanizsa (Ipari park) - Újudvar - Gelsesziget - Gelse Alternatív útvonal:

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

A dél-zalai nagy körtúrát gyakorlott kerékpáros túrázóknak, az élményelemek megállásait is figyelembe véve, 2 nap alatti megtételre javasoljuk. (Szálláslehetőséggel Gelsén és Zalakaroson)
A túra kevés kivétellel aszfaltos borításon vezet, így utcai kerékpárral is teljesíthető. Figyelem, a Kilimán-Zalaszabar közötti szakaszon erős emelkedők és lejtők találhatók.
Az útvonal különleges élményeket kínál minden látványosságból: láthatunk építészeti és néprajzi emlékeket, megállhatunk különleges panoráma pontokon, megismerkedhetünk helyi termékekkel, és megkóstolhatjuk a térség gasztronómiai különlegességeit is.
A túra a zalai dombság egy dombnyúlványát kerüli körbe. (Túra a TV torony körül.)

1. Gelse fürdő

A túra a gelsei termálfürdő parkolójából indul.
A Fürdő tágas és látványos belső tere jó hangulatot és kellemes időtöltés biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Akik inkább sportolni szeretnének, azok a 25 méteres sportmedencében hódolhatnak szenvedélyüknek. A gyermekek pancsolását a gyermekmedence vízgombája színesíti. Ha már elég volt a vízben eltöltött órákból, de még kényeztetésre vágyunk, akkor a finn szauna, a gőzkabin, az infraszauna, a só kamra és az álló szolárium vár felfrissülésképp.
A termálfürdő jelenleg technikai okok miatt zárva tart, újranyitását 2014 évvégére tervezik.

2. Sarlós Boldogasszony Templom (Gelse)

A fürdőtől a falu felé haladva érintjük a település barokk templomát. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt templom szentélyének kupolás mennyezetén Mária megkoronázását láthatjuk. A védett oltárképet érdemes közelebbről is megcsodálni, amely Mária látogatását ábrázolja Erzsébetnél. A szentélytől balra, a keresztelő kút felett Jézus megkeresztelkedését ábrázoló freskó látható.

3. Kilimán felé - Hűtőház – helyi termék

A települést É-i irányba hagyjuk el. Az út mentén, nem sokkal a település után láthatjuk a zsidó temetőt, majd egy kis idő múlva feltűnik a Gelse és Kilimán között elterülő almás. A kilimáni hűtőházban hétköznap mindig lehet vásárolni az itt termelt sokféle almából.
Kilimánban folytassuk utunkat egészen a templomig. Itt jobbra egy kereszteződéshez érünk. Az út elkanyarodik Kerecseny, Orosztony felé. Forduljunk jobbra és hagyjuk el keleti irányban Kilimánt.

4. Kerecseny

Kilimánból igazi „hullámvasút” út visz egészen Kerecsenyig. A hosszú emelkedővel és ereszkedővel nehezített szakasz után az út jobbra ível, elhalad egy rét mellett, majd jobb kéz felől feltűnik a település: Kerecseny. Tartsunk az útbaigazító tábla szerint a kereszteződésnél jobbra a falu felé. A zsákfalut igazi dombvidék öleli körül. Legfőbb turisztikai vonzereje a fekvése, a dombok kínálta pannonháti táj, amelyhez hozzátartozik a legelésző birkanyáj látványa. Családok körében kedvelt látványossága a többhektáros állatpark, ahol őshonos háziállatokat mutatnak be az érdeklődőknek. A rackajuhok, kecskék, pónilovak és mangalicák már hozzászoktak a barátságos kezek simogatásához. Akik még ennél is közelebbi ismertségre vágynak, azok lovagolhatnak, szamaragolhatnak, kipróbálhatják a kecske- és tehénfejést, de még a tojásszedésben és tyúketetésben is szívesen veszik a háziak a közreműködést. Az itt készült tejfölt, túrót, sajtot rendszeresen árusítják a környék termelői piacain.

5. Orosztony

Kerecsenynél úgy tudjuk folytatni utunkat, ha visszatérünk a falut a szélén érintő közútra. Innen alig 2 km-re keletre található Orosztony. A település kis utcáin végigkerekezve érjük el az emlékparkot, majd a templomot.(Első kereszteződésnél tartsunk jobbra, majd a falun belül a parknál ismét forduljunk jobbra.) A falu központjában található emlékparkban játszótér és pihenési lehetőség várja a túrázásban megfáradt kirándulókat. A parkot a kereszténység kétezredik, és a magyar állam alapításának ezredik évfordulójának tiszteletére alakították ki. Közepén kopjafa állít emléket a kettős évfordulónak. Orosztony másik látnivalója a Szentháromság templom, melynek bejáratánál jellegzetes barokk Szentháromság oszlop áll. (A templom az emlékparkkal szemben nyíló utcácskában áll.)

6. Orosztony - Pogányvár

Orosztonyból folytassuk a túrát Zalaszabar irányába. A falu utáni első elágazásnál haladjunk tovább egyenesen, Pogányvár felé.
A Pogányvári szőlőhegy Zala-megye egyik legkiválóbb bortermő vidéke. Írásos feljegyzések szerint már az 1700-as évektől foglalkoztak itt szőlőműveléssel és borkészítéssel.
A 298 méter magas Pogányvári dombtetőről gyönyörű kilátás nyílik a Kis-Balatonra és a környező településekre. A szőlőhegy legmagasabb pontján egy meteorológia állomás is áll, de az építmény nem látogatható.

7. Zalaszabar – Zobori Kalandozoo

A pogányvári kitérő után haladjunk tovább Zalaszabar irányába. Itt újabb ízelítőt kaphatunk a dimbes-dombos zalai tájból. Az út kisforgalmú, de vigyázzunk, az éles kanyarok miatt óvatosan használjuk ki a lejtők adta gyorsulást. Az út egy része erdőben halad, ha nem csapunk nagy zajt, bármikor találkozhatunk rókával, őzzel, de akár szarvassal is. Zalaszabarba beérve az úton útjelző irányítja az utazót jobbra a Kápolna utca felé. Itt lehet felkerekezni a szőlőhegyre, ahol a Zobori Kalandozoo elsősorban gyerekeknek kínál aktív kikapcsolódást. A kalandpark területéről gyönyörű kilátás nyílik a Kis-Balatonra.

8. Nagyrada – pihenő hely

A Kalandpark meglátogatása után térjünk vissza a főútra és ereszkedjünk le a falu központjába (Puskás Ferenc mellszobra áll a falu főterén). Itt forduljunk jobbra és kezdjük meg utunkat a Kis-Balaton mentén Zalakaros irányába. Az első település amit érintünk, Nagyrada. A falu központjában egy speciális pihenőhelyet találunk. A művelődési ház mellett kialakított szabadtéri kondi-parkban lehetőség nyílik a magunkkal hozott frissítők elfogyasztásra, de egyes izomcsoportok módszeres átmozgatására is. A felüdülés után folytassuk utunkat tovább Dél felé. A következő település Garabonc lesz.

9. Kránicz borház – helyi termelő

Garaboncra érve először a kisradai településrészre érkezünk, majd egy éles bal kanyar után érünk el Garabonc központjába.
Érdemes itt meglátogatni a garabonci szőlőhegyet is. A szőlőhegyen álló Kránicz Borház teraszáról szép kilátás nyílik a Kis-Balatonra. A Kránicz család; apa és két fia barátságos kiszolgálással, helyi borokkal, valamint hagyományos receptek alapján készített magyaros ételekkel várja a vendégeket. Az ínyencek sauvignon, olaszrizling, muskotály bort kóstolhatnak egy kellemes baráti beszélgetés közben.

10. Garabonciás Farm és 7 Vezér Történelmi Kalandpark

Garabonc másik érdekessége a Garabonciás Farm. Ez nem csupán egy mezőgazdasági kisüzem, hanem egy „élménygazdaság” is, ahol adott a lehetőség a lovaglásra, a kocsikázásra, a gazdaságban megtermelt termékek megkóstolására és megvásárlására. A farm szolgáltatásai 2013-tól bővültek, ekkor nyílt meg a 7 Vezér Történelmi Kalandpark. A komplexum a honfoglalás korától az utolsó magyar királyig mutatja be hazánk történetét játékos formában

11. Zalakaros felé (1 . nap zárása)

É-i irányból érjük el kerékpárúton Zalakarost. Utunk során érintjük a település régi templomát és a Szilágyi Cukrászdát.
A Szilágyi Cukrászda 1977 óta működő családi vállalkozás. A vendéglátóhelyen mindig találunk különleges, szezonális gyümölcsökből készült süteményeket, és bármikor megkóstolhatjuk az ország tortáját.
Napunkat zárjuk a Zalakarosi Fürdő meglátogatásával!

12. Zalakarostól Galambokig - templom

A zalakarosi kerékpáros centrumtól továbbhaladunk Dél felé, Galambok irányába. A falu központjában áll a római katolikus templom.
Az épületet körbesétálva megcsodálhatjuk a barokk stílus falusi környezetre alkalmazott építészeti formáit. Érdemes betérni az 1809-ben felszentelt templomban, ahol Ifj. Dorfmeister István, osztrák festőművész gyönyörű freskóit tekinthetjük meg. A freskókészítő késő barokk stílusú alkotásai; oltár- és faliképei a megye több falusi templomában is megtalálhatók. A római katolikus templom mellett barokk stílusban épült plébániaház áll, melyben a nyári időszak alatt ifjúsági táborokat szerveznek.

13. Galamboki tájház

A galamboki tájház a Somogyi Béla utcában áll, alig 500 m-re a templomtól. A sárfalú, lopott tornácos épület a hagyományos paraszti lakóházakhoz hasonlóan háromosztatú elrendezésű: egy szobából, egy konyhából és egy kamrából épül fel. A tornácról nyílnak a gerendafödémes, deszkaborítású helyiségek. A tájház mellett álló gazdasági épület szintén három részből áll: istállóból, színből és az ólból. Az épületek a településre egykor jellemző építési szokásokat mutatják be.
A tájháztól folytassuk tovább a túrát Nagykanizsa irányába. Egy jobb kanyar után az útmentén választási lehetőség elé kerülünk: Ha továbbra is balra a főúton haladunk, kiérünk a 7-es főútra, de letérhetünk az útról jobb kéz felé is.

14. A régi 7-es úton –Zalasárszeg felé

Galambokon térjünk le a főútról a régi 7-es út irányába Zalasárszeg, Nagyrécse felé.
Kevésbé forgalmas, keskeny aszfaltos úton hagyjuk el a települést. Az út jobb oldalán nemsokára feltűnik a zalasárszegi körtések egybefüggő sora.
Az itt található ültetvény hazánk legnagyobb területű körteültetvénye.

15. Kendlimajor – Czinki Nosztalgia Parasztudvar (Kisrécse)

Ahogy a körtefák elmaradoznak, változik a táj is. A viszonylag sík terepet enyhe lankák váltják. Az egyik dombhajlat alján bekötőút nyílik jobbra Kendlimajor felé.
A majorban évente sok turista és művész fordul meg. Az idelátogatók egyik célpontja Dunántúl egyik legszebb üdülőudvara, a Czinki Nosztalgia Parasztudvar. Már a nevéből egyértelművé válik, hogy a turisztikai szolgáltató hely a régi falusi életmódot mutatja be. A különböző használati tárgyak, háztartási eszközök, valamint a mezőgazdasági gépek teljes képet adnak eleink életéről.
A létesítményhez 5 régi parasztház, és 2 apartman tartozik, antik bútorokkal, fürdőszobával és konyhával felszerelve. A látogatók sokszínű programkínálat közül válogathatnak, legyen szó lovaglásról vagy lovas oktatásról, íjászatról, kertészkedésről, állatsimogatásról, gyalogos vagy kerékpáros túráról. Akik nem rettennek meg a munkától, kivehetik részüket a parasztgazdaság életéből és még traktort is vezethetnek.

16. Kendlimajor – Művészeti Akadémia (Kisrécse)

A Kendlimajorban működő művésztelep nagy népszerűségnek örvend, ahova évente 30-40 képzőművész is ellátogat. A minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi művésztábor rengeteg művészetkedvelőt vonz ide. A kéthetes tábor során találkozhatunk több jeles hazai alkotóval, de számos más nemzet képviselőjével is, például német, orosz, bulgár, lett és olasz művészekkel. Az elkészült művekből minden tábor zárásaként kiállítást rendeznek, amit bárki szabadon megtekinthet.
A nézelődés után térjünk vissza az elágazáshoz és folytassuk utunkat nyugati irányba!

17. Nagyrécse nevezetességei

Az aszfaltos út jobbról érinti Kisrécse központi részét, majd néhány km után eléri Nagyrécsét. A település központjába balra le kell letérni a temető után.
A településközpontban két épület is áll, amelyet érdemes megnézniük a kirándulóknak.
A nagyrécsei templom neoromán formáját Inkey báró kezdeményezésére, a 19. századi újjáépítés során kapta. A szentélyében romantikus stílusú oltárkép vonja magára a tekintetet, amelyet Orlay Petrich Soma készített. A kép Szent László vízfakasztását ábrázolja. A hagyomány szerint a festőművész a helyi földesúrról, Inkey Lászlóról mintázta Szent László arcképét. Az oltárkép több éven keresztül a Veszprémi Egyházmegyei Múzeum tulajdonában volt, csak nemrég került vissza eredeti helyére.
A templommal átellenben található az Inkey család lakóhelye, az Inkey kastély vagy kúria, amely jelenleg művelődési házként működik. Érdemes egy rövid sétát tenni a kastélyparkban, ahol 5,2 méter kerületű himalájai cédrust és 6,7 m törzsű mamutfenyőt is láthatunk.
A kitérő után térjünk vissza a falu északi végére és folytassuk a túrát tovább nyugatnak.

18. Nagyrécse –Bacónaki hegy

Nagyrécsét elhagyva jobb kéz felől keskeny út vezet jobbra a Bacónaki hegyre.
Az út itt hamar zúzott kövessé, majd földúttá válik. A Bacónaki hegy a falusi turizmus egyik motorja Dél-Zalában.
A Kisbacónaki hegyen kis kápolna fogadja az érkezőt. A templomot 1740 körül építették azon településrész számára, amely egykor a hegyen állt.
Érdemes nyáron, a kápolna névadó szentjének ünnepén kilátogatni a szőlőhegyre, a Magdolna napi hagyományos búcsúra. A szentmise után kirakodóvásár és kulturális programok várják az érdeklődőket a kápolnával szembeni szabadtéri rendezvényhelyszínen.

19. Nagykanizsa – Ipari Park

Visszatérve a régi 7-es útra haladjunk tovább Nagykanizsa felé. Az aszfaltkeverő üzemet elhagyva, átkelve az M7-es felüljáróján az
első kereszteződésben forduljunk jobbra és a kanizsai ipari park szerviz útján haladjunk egyenesen. Az út végén egy bal-jobb kanyar kombináció után jobb kéz felől érjük el az Inkey kápolnát. Itt menjünk át a kereszteződésen és a kerékpárúton haladva folytassuk a kirándulást jobb kéz felé. Palinon keresztül a Pacsa felé tartó mellékútra térjünk le.

20. Újudvar felé

A 74-es útról Pacsa irányába térjünk le, Újudvar Kámáncspusztánál. Közel 3 km megtétele után már látjuk a települést: Újudvart.
A településre érve a Kék Cápa Presszónál letérhetünk jobbra, hogy közel 5 km hosszú út megtételével a TV torony mellől gyönyörködjünk a kilátásban (alternatív lehetőség), de folytathatjuk utunkat tovább Gelse irányába.

21. Újudvarról Morgánypusztáig

Haladjunk a főúton tovább észak felé. A települést elhagyva, a magyarszerdahelyi elágazó után pillanthatjuk meg Morgánypuszta jellegzetes épületét, a kúriát.
Haladjunk tovább északi irányba!

22. Gelsesziget

Morgánypuszta után nem sokkal feltűnnek Gelsesziget házai. A faluban Szijártó Zoltán kádárhoz érdemes betérni (Fő u. 27.), ahol egy különleges szakma termékeit csodálhatjuk meg.
Gelsesziget kápolnája után, jobb oldalt árnyas fák alatt pihenőhely várja a fáradt utazót.

23. Gelse

Gelseszigettől sík terepen kerekezünk Gelsére.
A település központjában már ott állnak az ismerős épületek.
A fárasztó nap után érdemes megpihenni az ifjúsági szálláson, vagy egy kiadás vacsora után nézni a 7 Ördög Vendéglőben.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:79.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: 1 nap: - Gelse - Kilimán - Kerecseny - Orosztony - Zalaszabar - Nagyrada - Garabonc - Zalakaros - 2 nap: - Zalakaros - Galambok - Zalasárszeg - Kisrécse - Nagyrécse - Nagykanizsa (Ipari park) - Újudvar - Gelsesziget - Gelse Alternatív útvonal:

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.