MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés
Gelse-Magyarszerdahely-Gelse

Déli kör a Principális völgyében - túra (K2)

Gelse-Magyarszerdahely-Gelse
Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:37.00 kmAjánlott életkor:12 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Gelse - Gelsesziget - Újudvar - Újudvar Kámáncs-puszta - Magyarszentmiklós - Magyarszerdahely - Kacorlak - Pölöskefő - Gelse Alternatív útvonal: Gelse - Újudvar - Újudvar Kámáncs-puszta - Magyarszentmiklós - Bocska - Zalaszentbalázs - Pölöskefő - Gelse

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

Ez a túra 12-14 év feletti gyermekes családoknak, valamint a sportot és a látványosságokat kedvelő kisebb baráti társaságoknak ajánlott. Az út Magyarszentmiklós és Magyarszerdahely között csak jó időben kerékpározható biztonságosan. Javasolt túrakerékpár használata. Tartós esőzések után alternatív útvonal használata ajánlott. (Ebben az esetben a kirándulást végig aszfaltborításon tehetjük meg.) Az Újudvari TV torony felé kitérő erős emelkedővel nehezített. Legmagasabb pontja 295 m. Legalacsonyabb 144 m.

1. Gelsei Fürdő

A túra a gelsei termálfürdő parkolójából indul.
A Fürdő tágas és látványos belső tere jó hangulatot és kellemes időtöltés biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Akik inkább sportolni szeretnének, azok a 25 méteres sportmedencében hódolhatnak szenvedélyüknek. A gyermekek pancsolását a gyermekmedence vízgombája színesíti. Ha már elég volt a vízben eltöltött órákból, de még kényeztetésre vágyunk, akkor a finn szauna, a gőzkabin, az infraszauna, a só kamra és az álló szolárium várja felfrissülésképp.
A termálfürdő jelenleg technikai okok miatt zárva tart, újranyitását 2014 évvégére tervezik.

2. Sarlós Boldogasszony Templom (Gelse)

A fürdőtől a falu felé haladva érintjük a település barokk templomát. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt templom szentélyének kupolás mennyezetén Mária megkoronázását láthatjuk. A védett oltárképet érdemes közelebbről is megcsodálni, amely Mária látogatását ábrázolja Erzsébetnél. A szentélytől balra, a keresztelő kút felett Jézus megkeresztelkedését ábrázoló freskó látható.

3. Gelse déli része

A templomtól balra fordulva indulunk tovább. A főúton haladva a Kossuth u. 88. szám áll a könyvtár épülete, előtte évszázados hársfa, mögötte szabadtéri kemence, kerti pihenővel. Az épülettel közös udvaron áll a 7 Vezér Ifjúsági és Turistaszálló.
A települést D-i irányba hagyjuk el. Utunkat balról a gelsei szőlőhegy, jobbról a Principális völgyének látványa kíséri.

4. Szíjártó Zoltán – helyi termelő

Gelseszigetre beérve, az út bal oldalán árnyas fák alatt pihenőhely várja a kirándulót. A faluban Szijártó Zoltán kádárhoz érdemes betérni (Fő u. 27.), ahol egy különleges szakma termékeit csodálhatjuk meg.

5. Újudvar felé

A települést elhagyva rövid időn belül az Újudvarhoz tartozó Morgánypusztára érünk. Az út bal oldalán szépen felújított kúria áll. Az épület nem látogatható. Már Gelseszigetről rácsodálkozhatunk az újudvari TV-toronyra, aminek a látványa uralja a Principális völgyet. Újudvaron az edzettebbek a Kék Cápa Presszó előtt elkanyarodhatnak balra, hogy a közel 5 km hosszú emelkedőt megtéve a torony tövében gyönyörködjenek a völgyre nyíló kilátásban. (Fotó pont)

6. Kitérő az Újudvari TV toronyhoz

Újudvaron a Kék Cápa kocsmánál balra fordulva 5 km kerékpározással érhető el a TV-Torony.
A település központjában található templom közeléből indul a Dózsa György utca, melyen végighaladva érhetünk el a Tukora-tetőn álló TV-toronyhoz. A domb 308 m magas, míg a torony 206 m hosszan nyúlik az ég felé. Magasságát csak a pécsi TV torony haladja meg Magyarországon.
A TV-toronyba ugyan nem lehet felmenni, de a dombtetőről csodálatos kilátás nyílik a dimbes-dombos zalai tájra. (fotópont) Tiszta időben Zágráb hegye és adótornya is látszik. A torony előtt található kőkeresztnél is nagyon szép a panoráma a Principális völgyre és Nagybakónak irányába, így néhány percre itt is álljunk meg! A TV-torony elérése után vissza kell térni, hogy folytathassuk a körtúrát.

7. Újudvartól Magyarszentmiklósig

A településről továbbra is déli irányban haladunk Kámáncspusztáig. Itt a vasúti átkelő felé letérünk jobbra, hogy egy kevésbé forgalmas úton haladjunk tovább. Korpavár után a 74-es úton kell továbbkerekeznünk Magyarszentmiklósig. A főút jelentős forgalmat bonyolít, így kellő körültekintéssel közlekedjünk rajta. Magyarszentmiklós előtt pihenőhely és Szent Kristóf, az utazók védőszentjének faszobra várja a fáradt kirándulót.

8. Magyarszentmiklós

A 74-es számú úton haladva térjünk le Magyarszentmiklósra. A rendezett utcaképével, egyedi faszobraival üdítő látvány a kerékpáros és gyalogos látogatók számára. A csendes kis utcák a központi Béke téren futnak össze, illetve ágaznak szét három irányban. Álljunk itt meg néhány percre. A főtéren harangláb áll, mellette pedig egy régi tűzoltókocsi díszeleg. A kocsi közelében Szent Flórián faszobra áll.

9. Magyarszerdahely felé

A Béke teret elhagyva, az Árpád utcán haladva érjük el a falu határában futó karbantartott földutat, amely Magyarszerdahelyre vezet. A földutat a mezőgazdasági munkagépeken kívül kerékpárosok használják elsősorban. Az út itt szinte egyenesen vezet a következő településre. Utunkat jobb kéz felől a Principális völgyének lapálya szegélyezi.

10. Gálné Kis Viktória – helyi termelő

Magyarszerdahely a Kürtös patak két partjára települt falucska. Kerékpárosok számára üdítő látványt nyújtanak a patakmedren átívelő gyaloghidak. A falu központjában látható István király szobra. Itt keljünk át az egyik hídon és forduljunk jobbra. A falu végén található a Héthatár kecskefarm (Fő u. 102.), ahol Gálné Kiss Viktória ízletes és változatos tejtermékeket készít. A sajtok és joghurtok mellett különleges édesség; a mysos (savóméz) is kapható a gazdaságában.

11. Magyarszerdahelyről Kacorlak felé

Magyarszerdahelyet keleti irányban elhagyva érkezünk az Újnép-pusztai elágazáshoz. Szép idő esetén a kereszteződés közelében remek képet lehet készíteni az újudvari TV-toronyról. (fotópont) A kereszteződésben forduljunk balra Kacorlak, Pölöskefő irányába. A kereszteződés után nem sokkal van a Zala Megyei Önkormányzat Rehabilitációs Intézete. Az épület bejáratánál kis faház áll. A pavilonban az intézet lakói által készített kézműves termékeket szokták árusítani. Vásárolhatunk itt merített papír könyvjelzőt, festett selyemsálat, vagy foltvarott terítőt is. Folytassuk utunkat északi irányba.

12. Kacorlak – népi lakóházak

Kacorlak elején két, zsúpfedeles népi lakóház áll. A régi épületeknél érdemes néhány percet elidőzni, hiszen az egykor jellegzetes házakból napjainkra alig maradt néhány a térségben. Az épületek remek példái a hagyományos, paraszti építkezésnek. Láthatjuk rajtuk a csonkatornyot, a zsúpfedelet, a fűrészelt deszkaoromzatot és a beugró tornácot. Mind a két ház magántulajdonban van. Ha szerencsénk van, és a tulajdonosokat a helyszínen találjuk, akkor szívesen megmutatják közelebbről is az épületeket.

13. Pölöskefő Pálffy kúria

Kacorlakról egy meredek lejtőn leereszkedve jutunk el a szomszédos Pölöskefőre. A falu előtt Dusnok néven jelzett lakott külterület van. Itt az út mentén egy hatalmas tölgyfát csodálhatunk meg.
Kevesen tudják, hogy Pölöskefőn született 1885-ben Dr. Mező Ferenc irodalom- és sporttörténész, hazánk egyetlen szellemi olimpiai bajnoka. „Az olimpiai játékok története” című művével érdemelte ki a megtisztelő címet még az 1928-as amszterdami olimpián. A falu központjában álló Pálffy-kúria a település egyik legérdekesebb épülete, amely a 19. században készült Pálffy Elek kisnemes számára. Az 1926-os átépítéskor kapta jelenlegi T alakú alaprajzát az építmény. Érdekes a két épületrész találkozásánál kialakított árkádos, toronyszerű bejárat.
A ház kertjének dísze két, több száz éves platánfa, és az épület hátsó bejáratánál álló piramistölgy. A kúria mögötti területen áll egy fedett pihenőhely, ahol érdemes megállni, mielőtt Gelsére érnénk. A kúria előtt jobbra kell lekanyarodni Gelse irányába.

14. 7 Ördög Vendéglő - Gelse

Pölöskefőről egy kis emelkedőn feltekerve juthatunk vissza kiindulási pontunkra, Gelsére. A lejtő alján kőkereszt fogadja az utazót, majd újra átkelünk a Principális csatornán.
Kirándulásunkat zárhatjuk egy kellemes ebéddel a 7 Ördög Vendéglőben, ahol több helyi specialitásból is válogathatunk.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:37.00 kmAjánlott életkor:12 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Gelse - Gelsesziget - Újudvar - Újudvar Kámáncs-puszta - Magyarszentmiklós - Magyarszerdahely - Kacorlak - Pölöskefő - Gelse Alternatív útvonal: Gelse - Újudvar - Újudvar Kámáncs-puszta - Magyarszentmiklós - Bocska - Zalaszentbalázs - Pölöskefő - Gelse

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.