MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Helyi termékek és kultúrtörténeti értékek a Principális völgyében - túra (K1)

Gelse-Hahót-Gelse
Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:23.00 kmAjánlott életkor:10 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Gelse - Kilimán - Alsórajk - Hahót - Pölöskefő - Gelse Alternatív útvonal: Gelse - Kilimán - Alsórajk - Felsőrajk - Pötréte - Hahót - Zalaszentbalázs - Pölöskefő - Gelse

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

Ez a túra félnapos családi programként is szervezhető, elsősorban kultúrtörténeti emlékeket és különböző helyi termékekkel ismerkedhetünk meg. Az út Alsórajk és Hahót között valamint 74-es út leágazásától Pölöskefőig csak jó időben kerékpározható biztonságosan. Javasolt túrakerékpár használata. Tartós esőzések után alternatív útvonal használata javasolt. (Ebben az esetben a kirándulást végig aszfaltborításon tehetjük meg.)

1. Gelsei Fürdő

A túra a gelsei termálfürdő parkolójából indul.
Tágas és látványos belső tere jó hangulatot és kellemes időtöltés biztosít kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Akik inkább sportolni szeretnének, azok a 25 méteres sportmedencében hódolhatnak szenvedélyüknek. A gyermekek pancsolását a gyermekmedence vízgombája színesíti. Ha már elég volt a vízben eltöltött órákból, de még kényeztetésre vágyik, akkor a finn szauna, a gőzkabin, az infraszauna, a só kamra és az álló szolárium várja felfrissüleésképp.
A termálfürdő jelenleg technikai okok miatt zárva tart, újranyitását 2014 évvégére tervezik.

2. Sarlós Boldogasszony Templom (Gelse)

A fürdőtől a falu felé haladva érintjük a település barokk templomát. A Sarlós Boldogasszony tiszteletére felszentelt templom szentélyének kupolás mennyezetén Mária megkoronázását láthatjuk. A védett oltárképet érdemes közelebbről is megcsodálni, amely Mária látogatását ábrázolja Erzsébetnél. A szentélytől balra, a keresztelő kút felett Jézus megkeresztelkedését ábrázoló freskó látható.

3. Völgyesi József helyi termelő

A templomtól jobbra fordulva indulunk tovább. A főúton haladva a Kossuth u. 48-ban laknak Völgyesiék. A család eper, málna, szeder, cseresznye és áfonyatermesztéssel foglalkozik. Június közepétől bátran becsöngethetünk hozzájuk friss gyümölcsért, amelyet szezonális jelleggel árusítanak helyben.

4. Takács József – helyi termelő

Akit a kézműves mesterségek érdekelnek, a Jókai utcába kanyarodjon le egy kis időre. Itt Takács József fa-tálkészítő termékeiből lehet válogatni (Jókai u. 4.)

5. Kilimáni Hűtőház – helyi termelő

A települést É-i irányba hagyjuk el. Az út mentén, nem sokkal a település után láthatjuk a zsidó temetőt, majd egy kis idő múlva feltűnik a Gelse és Kilimán között elterülő almás. A kilimáni hűtőházban hétköznap mindig lehet vásárolni az itt termelt sok féle almából.

6. Kilimáni Helyi termelők

Kilimánban egy húsüzem is működik, de termékeiket nem értékesítik az üzem mellett. A Petőfi u. 18. szám alatt azonban többféle mézből is válogathatunk Novák Attiláéknál.

7. Alsórajk – Kisfaludi Stróbl Zsigmond szülőfaluja

A települést elhagyva rövid időn belül Alsórajkra érünk. Alsórajkra érve a polgármesteri hivatal mellett egy Petőfi szobor hívja magára a figyelmet. Ha megállunk, rácsodálkozhatunk Kisfaludi Stróbl Zsigmond egy érdekes alkotására. Vajon hogyan kerül ide egy ilyen szobor? Kevesen tudják, de e csendes falucska híres szülötte, Kisfaludi Stróbl Zsigmond szobrászművész. Tiszteletére emlékszobát alakítottak ki a szülőházában, a volt iskola épületében, ami a Petőfi utca végén található. A polgármesteri hivataltól haladunk tovább egyenesen, majd az első kereszteződésnél forduljunk le jobbra a Petőfi utcába.

8. Alsórajkról Hahót felé – Csipetnyi lápi világ

A Kisfaludi háztól (Petőfi u. 18.) Nyugat felé haladva földúton közelíthetjük meg Hahóton. Figyelem tartós esőzés után Felsőrajk - Pötréte kitérővel haladjunk tovább! A Hahót felé vezető földutat elsősorban a mezőgazdasági területek és a tőzegbányák megközelítésére használják. Az út mentén ízelítőt kaphatunk a vizes élőhelyek sajátosságaiból. Utunk során átkelünk a Principális csatornán. A híd elég rossz állapotban van, így elővigyázatosságból jobb, ha itt a kerékpárról leszállunk. Hahót felé már a tőzegbányászat következtében kialakult kis tavacskák vizében is gyönyörködhetünk.

9. Hahóti templom

A településen első megállónk a templom. A hahóti bencés apátság régen elpusztult templomának alapjaira, a 18. században épült a település jelenlegi temploma. A barokk stílusú épület tornyot csak 1914-ben kapott, a templomhajó felújításakor. A létesítmény ingyenesen látogatható, de megtekintéséhez kulcsot csak előzetes egyeztetés után kaphatunk. A templom mellett áll a Hahót nembeli Buzát domonkos rendi szerzetes faszobra, aki a tatárjárás alatt szenvedett vértanúhalált.

A templomot elhagyva haladjunk a Deák Ferenc utcán déli irányba tovább.

10. Molnár Gyuláné – helyi termelő

Hahóton bolt és benzinkút is van. Figyelem a benzinkút után érjük el a 74-es főutat, ahonnan déli irányba folytassuk utunkat.

A benzinkút közelében van Molnár Gyuláné méhészete. A család mézértékesítés mellett falusi szállásadással is foglalkozik. (Zrínyi u. 85.) Hahóton csak a 74-es főúton haladhatunk tovább. Az útvonal nagyon forgalmas, így kellő körültekintéssel haladjunk rajta.

11. Pölöskefő – Pálffy kúria

Kedvező időjárás esetén Hahóttól nem kell Zalaszentbalázsig tekernünk. Néhány km-re Hahót után földút vezet Pölöskefő felé. Térjünk le a 74-es útról balra. Figyelem tartós esőzés után Zalaszentbalázsig haladjunk, majd az első jobb oldali keresztúton térjünk le Gelse irányába.

A főútról letérve Pölöskefőig földút vezet, melyet elsősorban a helyiek használnak a 74-es út másik oldalán lévő hegyi birtokaik megközelítésére. Legyünk körültekintőek, mivel a földút gödreit több helyen építési törmelékkel töltötték fel.

A faluba beérve forduljunk jobbra és haladjunk déli irányba. Pölöskefőn a Pálffy kúriánál érdemes elidőzni. (Az épület a templom közelében egy útkereszteződésben áll.) Az épületben faluház és egy kis vendéglátó egység működik. Parkjában, az épület mögött fedett pihenőhelyet alakítottak ki.

12. Visszatérés Gelsére

A kúriánál forduljunk keleti irányba. (Útjelző is mutatja Gelse felé a távolságot.) Pölöskefőről egy kis emelkedőn feltekerve juthatunk vissza kiindulási pontunkra, Gelsére. Útközben újra átkelünk a Principális csatornán. Kirándulásunkat zárhatjuk egy kellemes ebéddel a 7 ördög vendéglőben, ahol több helyi specialitásból is válogathatunk.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:23.00 kmAjánlott életkor:10 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Gelse - Kilimán - Alsórajk - Hahót - Pölöskefő - Gelse Alternatív útvonal: Gelse - Kilimán - Alsórajk - Felsőrajk - Pötréte - Hahót - Zalaszentbalázs - Pölöskefő - Gelse

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.