MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés

Karácsonyfák földjén - túra (K10)

Surd-Liszó-Surd
Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:31.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Surd - Nemespátró - Liszó - Belezna (Jankapuszta) - Belezna - Surd Alternatív útvonal: Surd - Nemespátró - Liszó - Surd

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

Ez a túra természeti szépségek iránt fogékony kamaszgyermekes családoknak és kisebb baráti társaságoknak ajánlott.
Figyelem, az útvonal több erős emelkedőt és lejtőt tartalmaz! Tiszta időben könnyen járható, esőzések után nem javasolt a földutak használata.
Ajánlott a túrakerékpár használata.
Természeti adottságai miatt Magyarország egyik legnagyobb karácsonyfa-fenyő termőterületeként tartják nyilván a túra által közrefogott területet. Nem is találunk a környéken olyan domboldalt, ahol ne sorakoznának a különböző örökzöldek. Itt nevelik a magyarországi karácsonyi ünnepek során használt fenyők mennyiségének döntő hányadát, de számos szomszédos országba is szállítanak. Az örökzöldtermesztés a 20. század közepétől terjedt el a környéken.
A fenyők mellett, Surd környéken szelídgesztenyést, Liszóban pedig egy kellemes pihenőparkot érinthetünk.
Szép kilátás nyílik a Nemespátró és Liszó közötti szakaszon a környező dombvonulatokra.
A kirándulás a Surdi parktótól indul, a középső szakaszon a Liszói horgásztó partján van felüdülési lehetőség, majd Beleznát érintve jutunk vissza a kiinduló ponthoz.

1. Surdi parktó

Kiinduló pont a Surdi parktó.
A falu és környéke régen a Zichy grófok tulajdonában volt. Surdi kastélyukat sajnos lebontották, de a megmaradt parkot 2000-ben Zichy-park néven felújította az önkormányzat. A díszkert csodálatos látványáról, és változatos növényzetéről a gróf erdésze, Petrezilka Károly gondoskodott. Ő ültette a csemetéket, amelyhez a magokat is saját maga gyűjtötte Európa számos országában. A park legjellegzetesebb része a 100 éves platánfasor.
A liget mellett található a 1,5 hektáros Surdi Parktó, ami kiváló horgászhely. A Surdi Sporthorgász Egyesület gondoskodik a kellemes környezetről és a halállomány rendszeres telepítéséről.
A platánok közt haladva indulunk a főúton Nagykanizsa irányába. A Nemespátró feliratú útjelző táblánál forduljunk jobbra! Az út mentén jobbra található a Béke tér. Keleti irányba hagyjuk el a települést.

2. 700 éves gesztenye

A település után az első jobbra vezető út visz fel a Szakáll hegyre. Az aszfaltos út átvált zúzott köves borításra majd feltűnik a zöld jelzés. A jelzést követve érünk el hazánk egyik legnagyobb és legidősebb szelídgesztenye példányához. Törzskerülete 777 cm, becslések szerint ez a példány a 700 évet is elérte. Az idős fa állapota nem a legjobb, csak az alsó része él. Törzse is már csak üreg, az egykor három felfelé törő főága közül egy maradt épségben.
Térjünk vissza a Nemespátró felé vezető útra. Kanyargós, dimbes-dombos úton jutunk el az eldugott kistelepülésre

3. Nemespátró

A nemespátrói dombok szép és változatos panorámát nyújtanak a nézelődőknek. A festői táj szemet-lelket gyönyörködtető, amelyhez - jogosan - lakosai nemesi büszkesége is járul. A település kerékpárral könnyen körbejárhat. Ha időnk engedi, álljunk meg egy kicsit az evangélikus templomnál, majd folytassuk utunkat Liszó irányba.

4. Panorámaút Nemespátró és Liszó között

Nemespátró és Liszó között a dombháton földút vezet végig, amelyet elsősorban erdészeti és mezőgazdasági gépek használnak. Az út jó időben könnyen kerékpározható. Mivel egy dombvonulat legmagasabb részén fut az út, mind jobbra, mind balra remek kilátás nyílik a környező vidékre (fotópont).
Az út Liszó előtt betér egy erdősávba, melynek végén a Liszói horgásztó található.

5. Liszói tó

A víztározó kezelője a Liszó Község Horgászegyesülete. A 10 hektáros tóban ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, és törpeharcsa él.
Az egy méter átlagmélységű vízbe két alkalommal, tavasszal és ősszel telepítenek. Parkolni mindkét oldalon, a tóval párhuzamosan lehet, valamint a kijelölt parkolóhelyeken.
A tó vízén gyakran tűnnek fel hattyúk, akik szívesen fogadják a felkínált eleséget.
Induljunk tovább a település irányába!

6. Liszói parkerdő

A településen belül a római katolikus templom mellől indul az út jobbra a parkerdő irányába.
Rövid kerékpározás után árnyas fák alatt elhelyezkedő pihenőhelyre érünk, ahol tűzrakásra is van lehetőség.
Érdemes itt elfogyasztani a magunkkal hozott frissítőket.
Induljunk vissza és a templomtól tartsunk ismét nyugati irányba.

7. Átkötés Jankapusztára (Belezna)

Liszót elhagyva hamarosan kiérünk a Nagykanizsa-Gyékényes irányába haladó útra.
Itt két lehetőség közül választhatunk:
Jobbra fordulunk és az aszfaltos borításon visszatérünk Surdra, vagy továbbmegyünk egyenesen a kis bekötőúton és Jankapusztát érintve megérkezünk Beleznára.
Figyelem, a Jankapusztára vezető út borítása fokozatosan romlik, jelentős részben zúzott köves és földút Beleznáig.
Jankapuszta Belezna lakott külterülete, a II. világháború előtti időszakban vált ismerté. Itt képezték ki azokat a horvát merénylőket, akik 1934-ben megölték a jugoszláv uralkodót.
Jankapusztán napjainkban mezőgazgadási termelő tevékenység folyik.

8. Beleznai faluközpont

Jankapusztát elhagyva rövidesen elérjük Beleznát. A faluba beérve hamarosan újra aszfaltos felületen haladhatunk tovább. Érintjük a település sportpályáját, majd a faluközpontba érkezünk vissza.

9. Beleznai templom

A település Surd felé eső részén a Szűz Mária nevére szentelt római katolikus templom fogadja a látogatót. Építtetője id. gróf Zichy Ödön, akinek síremlékét a szentély mögött, a templomon kívül találjuk. Az épület sok hasonlóságot mutat Budavár főtemplomával, a Mátyás templommal, mivel tervezéséhez ez szolgált alapul. A főbejárat felett kis szoborcsoport áll: Szűz Mária, karján a gyermek Jézussal és két hódoló angyallal fogadja az érkezőket. Érdekesség, hogy Mária fején a magyar korona látható.
A gondozott parkkal körülövezett templom kapuja nyitva áll a turisták előtt, előzetes egyeztetés után bárki megtekintheti

10. Beleznáról Surdra

Folytassuk utunkat tovább.
Beleznát elhagyva kb. 3 km megtétele után érjük el a Nagykanizsára tartó főútat. Itt forduljunk balra, hogy visszatérjünk Surdra. Nemsokkal a Surdot jelző falutábla után jobb kéz felől megpillanthatjuk a kiindulási pontunkat, a parktavat.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:31.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Surd - Nemespátró - Liszó - Belezna (Jankapuszta) - Belezna - Surd Alternatív útvonal: Surd - Nemespátró - Liszó - Surd

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.