MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés
Magyarszerdahely-Homokkomárom-Magyarszerdahely

Kegytemplomot ölelő szőlőhegyek mentén - túra (K4)

Magyarszerdahely-Homokkomárom-Magyarszerdahely
Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:29.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Magyarszerdahely - Bocska - Magyarszerdahely Magyarszentmiklós - Homokkomárom, Zsigárd-major - Hosszúvölgy - Homokkomárom , Felsőcsinga - Homokkomárom - Hosszúvölgy - Fűzvölgy - Magyarszerdahely Alternatív útvonal:

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

Ez a túra kerékpározásban gyakorlott családoknak, valamint a sportot és a látványosságokat kedvelő kisebb baráti társaságoknak javasolt. A műemlék csárdától induló útvonal központi úti célja a homokkomáromi búcsújáró templom és a körülötte elterülő szőlőhegyek. Az út a 74-es főútról letérve Homokkomárom Zsigárd-major és Hosszúvölgy között csak jó időben kerékpározható biztonságosan. Javasolt túrakerékpár használata. Több alkalommal erős kapaszkodókkal tarkított útvonal kiváló alkalom a jellegzetes zalai szőlőbirtokok megismerésére.

1. Magyarszerdahely Régi csárda

A túra a magyarszerdahelyi Régi Csárda parkolójából indul. (74-es főút mellett) A Régi Csárda műemléki védelem alatt álló vendéglátóhely.

Kevesen ismerik a hely történetét. A csárda a 18. században postakocsi állomásnak és zsanérszállásnak épült. A régi idők betyárjai gyakran jelentek meg az épületben, a zalai erdőrengeteg mélyéből előlépve itt találkoztak a külvilággal. Az idősek körében még ma is emlegettet híres betyár női személy volt, és Harmat Rozinak hívták. Az épület az 1990-es években történt felújításával visszakapta eredeti formáját és szépségét, mellé hasonló stílusú modern szálláshely is készült. Az étlapon található hagyományos fogások a közeli Nagykanizsa piacán vásárolt, friss alapanyagokból készülnek. A csárdától K-i irányba bekötő út vezet Magyarszerdahelyre.

2. Bocska

Magyarszerdahelyi csárdától északi irányba kell követni a 74-es utat, hogy elérjünk Bocskára. A főútról festői látványt nyújt a domboldalra futó aprócska falu, melynek legmagasabb pontján kis kápolna áll. Tornya mediterrán hangulatot kölcsönöz az egész épületnek, melyet a 20. században emeltek Páduai Szent Antal tiszteletére. Ahhoz, hogy közelebbről is megtekintsük Bocska leglátványosabb építményét, a főútról a kistemplomig vezető kálvária mentén kell felsétálnunk. Ha kicsit megállunk, és jobban megnézzük Jézus keresztútjának egyes állomásait, akkor láthatjuk, hogy mind a tizenöt stációnál egy-egy név olvasható. Mint sok helyen itt is a hívők adományaiból építették a kálváriát, amely 2006-ban került felszentelésére. A reliefek, a szomszédos Zalaszentbalázson élő Dienes Gyula rajztanár keze munkáját dicsérik.

3. Magyarszerdahely

Forduljunk vissza, majd a a Csárda mellett forduljunk balra. Mellékúton érjük el a Kürtös patak két partjára települt falucskát, Magyarszerdahelyt. Kerékpárosok számára üdítő látványt nyújtanak a patakmedren átívelő gyaloghidak. A falu központjában látható István király szobra és az elmaradhatatlan kis templom. A templom melletti úton forduljunk déli irányba Magyarszentmiklós felé.

4. Magyarszentmiklós

Szántókkal határolt földúton jutunk Magyarszentmiklósra.
A földutat a mezőgazdasági munkagépeken kívül kerékpárosok használják elsősorban. Az út itt szinte egyenesen vezet a következő településre. Utunkat bel kéz felől a Principális völgyének lapálya szegélyezi.
Magyarszentmiklós rendezett utcaképével, egyedi faszobraival üdítő látvány a kerékpáros és gyalogos látogatók számára. A csendes kis utcák a központi Béke téren futnak össze, illetve ágaznak szét három irányban. Álljunk itt meg néhány percre. A főtéren harangláb áll, mellette pedig egy régi tűzoltókocsi díszeleg. A kocsi közelében Szent Flórián faszobra áll.

5. Szent Kristóf pihenő (Magyarszentmiklós)

Haladjunk a Fő utcán DK-i irányba. A falu Nagykanizsa felé eső végén Szent Kristóf, az utazók védőszentjének faszobra fogadja a túrázót, mellette kis pihenőhely vár, ahol kényelmesen elfogyasztható a kirándulásra bekészített enni és innivaló.

6. Zsigárd-major (Homokkomárom)

A települést a 74-es útra rákanyarodva hagyjuk el.
A homokkomáromi elágazásnál még ne térjünk le jobbra a bekötő útra, hanem néhány méterrel utána egy föld úton folytassuk az utunk jobb kéz felé.
Zsigárd-major Homokkomárom lakott külterülete. A túra útvonala itt a kék jelzést követi egészen a településrész előtti kereszteződésig, ahol el kell fordulni jobb kéz felé (Nyugatra).
Az útvonal itt erdős területen halad, amely érinti a környék egyik legnagyobb vaddisznós kertjét (bekerített terület).

7. Erdészház, Erzsébet királyné emlékfa

A vaddisznós kert mentén haladva érjük el az erdészházat és a mellette jobb kéz felől álló emlékfát. A hársfát 1898-ban Erzsébet királyné (Sissi) halála alkalmából ültették tisztelői.
Folytassuk a túrát, majd az út végén forduljunk jobbra.

8. Hosszúvölgy, Tündérkert

A zúzott köves úton haladva hamarosan beérünk Hosszúvölgyre. A Kossuth Lajos utca elején áll a kultúrház. Érdemes betérni az épület mögötti pihenőhelyre, ahol Tündérkertet alakítottak ki a helybéliek. A „Tündérkert mozgalom” célja a gazdag, de pusztuló vidéki világ gyümölcsfajtáinak megőrzése. Az első dolog, ami a figyelmünket magára vonja az egy kemence, ami körül a település lakói a különböző rendezvények alkalmával összegyűlnek, hogy ízletes finomságokat készítsenek. A Tündérkert egyik részén közösségi és pihenő- hely vár, ahol üldögélhetünk egyet, míg a gyerekek a játszótéren hancúroznak. A másik részen hagyományos, őshonos, magyar gyümölcsfák, oltványok gyűjteményével ismerkedhetünk meg. A Kossuth Lajos utcáról bal kéz felé forduljunk Homokkomárom irányába.

9. Homokkomárom - Felsőcsinga

Kevesen tudják, hogy a természetjárók Homokkomáromban találhatják a zalai borvidék egyik legnagyobb egybefüggő szőlőterületét. A 240 hektárral rendelkező szőlőhegy kedvező terep a gyalogos vagy kerékpáros túrázók számára. 440 szőlőtermelő gazda alkotja a hegyközséget és számos régi, tömés pince áll a katlanszerűen körbezárt dűlők ölén. A szőlőhegy több részre tagolódik, melyek közül legismertebb a Csingahegy, azon belül is Felsőcsinga.A településre beérve, azelső utcán jobbra fordulva jutunk ki a FElsőcsingai hegyre (Útjelző tábla is jelzi.) Itt több helyen is borkóstolóval várják az érdeklődőket. Akik nyáron látogatnak ki a homokkomáromi szőlőhegyekre, részesei lehetnek az évente megrendezésre kerülő Csingahegyi napoknak. A rendezvény egyszerre alkotótábor és közösségi program. Megfigyelhetjük a fafaragók, kovácsok, bőrösök, festők és más művészek együttes munkáját. Az itt készült alkotásokból számos díszíti a felsőcsingai út mentét, de a templom felé vezető út mentén is találunk néhányat.

10. Homokkomárom - Kegytemplom

A szőlőhegyről visszafordulva folytassunk túránk a településen. A kék jelzés mentén haladjunk egészen a kis magaslaton elhelyezkedő templomig.
Homokkomárom a Dunántúl egyik legfőbb engesztelőközpontja lett, ahová egész évben érkeznek a hívők.
A zarándoklatok helyszíne, a római katolikus „Kisboldogasszony templom” festői helyen, a település legmagasabb pontján, egy domboldal keleti nyúlványán áll. Búcsújáró hellyé azonban a templom oltárán elhelyezett Mária kép miatt vált. A templom kegyképére, Szűz Mária képére a mostani templom alapjainak ásása közben bukkantak rá. A legenda szerint a 17. századi kép épségben került elő egy hársfa gyökerei közül. A templom mellett álló régi kolostor barokk stílusban épült. A szomszédos, modern épületrész már a Nyolc Boldogság Közösség Kolostora, melynek kápolnájában tekinthető meg a 2003-ban boldoggá avatott szegények orvosának, Batthány-Stratman László ereklyecsontjának egy darabja.

11. Homokkomárom, Újhegy

A templom előtt meredek út visz nyugatnak (kék jelzés), ha hangulatos hegyi kerékpározásra vágyunk és szívesen gyönyörködnénk még a kis hegyi pincék sorába, akkor kapjunk biciklire és a kék jelzésen az első nagyobb erdei kereszteződésig haladjunk, majd forduljunk északnak (jobb kéz felé). Hamarosan számos szőlőhegyi útból választhatunk.

12. Fűzvölgy

A homokkomáromi kegytemplomtól forduljunk vissza, haladjunk át Hosszúvölgyön, majd közvetlen a település után forduljunk balra az aszfaltos bekötő úton. Fűzvölgy végén a 74-es út mellett áll a König Vendéglő, amit elsősorban vadászatok idején közkedvelt vendéglátóhely. A 74-es főútra kiérve forduljunk északi irányba, hogy elérjük kiinduló pontunkat a Régi Csárdát.

13. Magyarszerdahely, Szent Orbán Kilátó

A Régi Csárda mögött indul bal kéz felől egy föld út, amely horhosokkal tarkítva (horhos – mélyút) vezet a magyarszerdahelyi kápolnához, amely mellett egy kellemes pihenőhely található. A pihenőhelytől 300 m-re a piros jelzésen érhető el a Szent Orbán kilátó, ahol jó időben csodálatos panoráma nyílik a Principális völgyere.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:29.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Magyarszerdahely - Bocska - Magyarszerdahely Magyarszentmiklós - Homokkomárom, Zsigárd-major - Hosszúvölgy - Homokkomárom , Felsőcsinga - Homokkomárom - Hosszúvölgy - Fűzvölgy - Magyarszerdahely Alternatív útvonal:

Kapcsolódó vendéglátóhelyek

Desztináció 1
Régi Csárda és Panzió
Magyarszerdahely

A Régi Csárda és Panzió étkezést (reggeli, ebéd, vacsora) mellett szállást és szabadidős szolgáltatást is kínál vendégeinek. A panzióban szauna, billiárd és ker...

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.