MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés
Sormás-Eszteregnye-Szepetnek-Sormás

Német nemzetiség nyomában - túra (K6)

Sormás-Eszteregnye-Szepetnek-Sormás
Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:31.00 kmAjánlott életkor:12 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Sormás - Eszteregnye - Rigyác - Eszteregnye Obornak - Eszteregnye - Szepetnek - Sormás Alternatív útvonal: Sormás - Eszteregnye - Rigyác - Eszteregnye - Szepetnek - Sormás

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

A túra Dél-Zala német nemzetiség által lakott területeit köti össze.
A kirándulás 12 éves kortól bárki számára ajánlott.
Az útvonal nagy magasságkülönbségeket tartalmaz. Tiszta időben könnyen járható, esőzések után nem javasolt a földutak használata.
Az útvonal természeti értékeket és kultúrtörténeti emlékeket fűz fel egy túrára. A kiránduláson szőlőhegyen, ismert nemesi család lakhelye mellett erdei tanösvényen, és horgásztó közelében járhatunk.

1. Sormás

A település a 7-es főút mentén, az M7-es autópálya közelében található. Nagykanizsa közelségének köszönhetően népszerű lakóövezet. A falu nyugati határában működő István Fogadó a magyar és a mediterrán konyha különlegességeivel várja a vendégeket.
Kiinduló pont a sormási Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (kultúrház). Innen kerékpárúton haladunk Nyugat felé. A templom és a temető mellett jobbra zúzott köves út vezet a szomszéd településre. Ezen az úton megyünk Eszteregnyére.

2. Eszteregnye

Az eszteregnyei templom mellett érünk be a településre, ahonnan jobbra fordulunk. A falu főutcáján haladunk a szőlőhegyet jelző tábláig, ahol balra letérünk.

Eszteregnyén több helyi termelőt találunk. Németh Lászlónénál (Petőfi u. 52.) friss tejet, túrót, sajtot vásárolhatunk, Burján Emesénél (Csíkfa u. 15.) gyümölcsös joghurtok közül válogathatunk. A településen egy ügyes fazekas is él, Pókeczné Pintér Anett munkáit a Bartók B. u. 1. alatt nézhetjük meg.
A Petőfi utcáról jobbkéz felől nyílik a szőlőhegyi út, amire rátérünk.

3. Kishegyi elágazó

Földúton haladunk tovább egészen a kishegyi leágazóig, ahol balra tartunk és haladunk Rigyác irányába. A kíváncsibbak felkerekezhetnek az eszteregnyei hegyre, ahol sok szép régi pincére csodálkozhatnak rá. Figyelem, a szőlőhegyi útnak nincs Rigyác felé más lejárata, így vissza kell fordulni az elágazásig.

4. Rigyác

Rigyác a 19. században a Benyovszky család birtokába került, melynek legismertebb tagja a nagy utazó Benyovszky Móric. A nemesi família emlékét két épület is őrzi. Az egyik a templom alatti Benyovszky kripta, melyet Inkey Kálmán özvegye, Szemző Lujza építtetett 1900-ban. Az altemplomban az Inkey, a Benyovszky és Batthyány család tagjainak sírjai találhatóak. A másik a Benyovszky-rezidencia, amely a Kossuth utcában található. A kastély sajnos elég rossz állapotban áll. Az épület volt már iskola és értelmi sérültek otthona is, jelenleg magántulajdonban van és nem látogatható. Rigyác központjában forduljunk meg és térjünk vissza Eszteregnyére.

5. Eszteregnye - Obornak

Eszteregnyére érve a település főutcáján forduljunk balra. A falutól 3 km-re, észak felé haladva érhető el Obornakot, Eszteregnye lakott külterületét. Itt kellemes pihenési és kikapcsolódási lehetőséget biztosít a vadászoknak a Zalaerdő Zrt. vadászháza. Az épületet körülölelő földterületen több fenyőfafajtát tekinthetünk meg, a közeli kilátóba felmászva pedig csodálatos látványt nyújtanak a környező domboldalak bükkösei. A vadászok mellett gyermekek népesítik be rendszeresen a környéket, akik a „Nyitnikék” Erdei Iskola napközis növendékei. Túránk során ne feledjük el bejárni az élményösvényt!

6. Szepetnek felé

Eszteregnye után a 7-es főúton átkelve zúzott köves, jól kerékpározható, sík terepen haladunk tovább. Szepetnekre a nyugati irányból érünk be az aszfaltos útra. Forduljunk balra és haladjunk a település központja felé. Kis idő múlva a sportpályánál térjünk le jobbra. Innen zúzott köves út vezet el a tóig.

7. Szepetneki horgásztó

A 24 hektáros vízfelület mellett kiépített tűzrakó helyek, esőbeállók és pihenő padok várják a látogatókat. A tó keleti oldalán gyönyörű ligetesben kerékpárút vezet végig a parton.
A tavon a csuka mellett pontyra, amurra, süllőre, harcsára, kárászra, keszegfélékre, pisztrángsügérre, sőt, még szibériai tokokra is horgászhatunk. Érdemes Pünkösdkor ellátogatni a tóhoz, ekkor kerül megrendezésre a hagyományos Pünkösdi Horgászverseny.

8. Szepetneki evangélikus templom

Térjünk vissza a faluba és folytassuk utunkat jobb kéz felé. A polgármesteri hivatal épülete előtt tartsunk balra. Hamarosan megpillanthatjuk az evangélikus templom tornyát az út mentén. Szepetnek egyik különlegessége, hogy 4 nemzetiség alkotja a lakosságát. A magyar, horvát, német és roma lakosság évszázadok óta él békében egymással. Napjainkban a legkisebb lélekszámú nemzetiség a németeké, akik a török hódoltság után telepedtek le a faluban. A település két temploma közül a barokk katolikus templomot a magyar, horvát, roma lakosság látogatja. A Sormás irányába nyúló mellékutcában álló evangélikus templomot a németek építették 1822-ben, hogy vallásukat megfelelő helyen gyakorolhassák. Az épület oltára a kor evangélikus szokásainak megfelelően egybe van építve a szószékkel. Rajta német nyelvű szöveg olvasható, melynek magyar fordítása így hangzik: „Az igének ne csak hallgatói, hanem követői is legyetek!” Az épület előzetes egyeztetés után látogatható.

9. Vissza Sormásra

Folytassuk utunkat keleti irányba, majd a keresztutca végén forduljunk balra. Szepetneket Sormással kisforgalmú aszfaltos út köti össze, amelyen gyorsan juthatunk előre. Sormás határában még láthatjuk a régi katonai létesítmények maradványait, majd beérünk a falu központjába, ahonnan jobbra van a kiindulási pontunk.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:31.00 kmAjánlott életkor:12 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Sormás - Eszteregnye - Rigyác - Eszteregnye Obornak - Eszteregnye - Szepetnek - Sormás Alternatív útvonal: Sormás - Eszteregnye - Rigyác - Eszteregnye - Szepetnek - Sormás

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.