MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés
Zalakaros-Zalaújlak - Zalamerenye-Zalakaros

Rejtett kincsek, völgyek mélyén - túrakör (K7)

Zalakaros-Zalaújlak - Zalamerenye-Zalakaros
Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:21.00 kmAjánlott életkor:12 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Zalakaros - Galambok - Csapi - Zalaújlak - Zalamerenye - Garabonc - Zalakaros Alternatív útvonal:

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

A túra 12 év feletti gyermekes családoknak, valamint a sportot és a természeti látnivalókat kedvelő kisebb baráti társaságoknak ajánlott. Az út Zalaújlak és Zalamerenye között erdei úton vezet, ezért javasolt túrakerékpár használata. A kirándulás közepesen nehéz. Néhány helyen van benne meredek emelkedő, illetve lejtő. Az erdei szakasz során előfordul erősen lefelé lejtő, egyenetlen szakasz. A túrakör dombok közé zárt falvakat, horgászvizeket érint. Zalaújlakon előzetes bejelentkezés után megtekinthető az Egry József emlékház.

1. Zalakarosi Fürdő

A túra a zalakarosi kerékpáros centrum elől indul. Az épülettel szemben átmegyünk a Termál úton és a kijelölt kerékpárúton haladunk Galambok felé.
Hamarosan elérjük a Zalakarosi Fürdő téli bejáratát.
A létesítmény fedett-, élmény-, strand- és gyógycentrum szolgáltatásokkal áll a látogatók rendelkezésére.
A beltéri élménymedence 10 különböző vízi attrakcióval szolgál. Innen közvetlenül ki lehet jutni a kültéri élménymedencébe, ahol egész évben nyakzuhany, pezsgő élményelemek várják a vendégeket. A kicsiket a „Vízipók-Csodapók” gyermekvilág” fogadja a strandfürdő részen, de a fedett fürdő területén is kialakításra került egy gyermek élménymedence.

2. Galamboki templom

Zalakarosról tovább haladunk Dél felé, Galambok irányába. A falu központjában áll a római katolikus templom.
Az épületet körbesétálva megcsodálhatjuk a barokk stílus falusi környezetre alkalmazott építészeti formáit. Érdemes betérni az 1809-ben felszentelt templomba, ahol Ifj. Dorfmeister István, osztrák festőművész gyönyörű freskóit tekinthetjük meg. A freskókészítő késő barokk stílusú alkotásai; oltár- és faliképei a megye több falusi templomában is megtalálhatók. A római katolikus templom mellett barokk stílusban épült plébániaház áll, melyben a nyári időszak alatt ifjúsági táborokat szerveznek.

3. Galamboki tó

Az úton továbbhaladva a Csapi felé vezető mellékútra kell letérni jobb kéz felől. Ezen az úton közelíthető meg a 11 hektáros vízfelülettel rendelkező galamboki tó. A tó vízét korábban csak a mezőgazdasági igények kielégítésére, a gyümölcsösök és a földek öntözésére használták. A tavat jelenleg elsősorban turisztikai célra használják. A tóban a folyamatos gondozásnak köszönhetően pontyok, amurok, süllők, csukák, keszegfélék, kárászok és szürkeharcsák tömege úszkál. Az éjszakai horgászatra is lehetőség van, de egyelőre csak az egyesületi tagok számára. A tó mellett vendéglátóhely és kiépített pihenőhely várja a kirándulókat.

4. Valler László – helyi termelő (Csapi)

A horgásztavat elhagyva érkezünk meg Csapiba. A zalai dombok között megbúvó kistelepülés központjában játszótér és pihenőpark fogadja a kirándulókat. A településen működő iskolában hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak, az intézmény saját diákotthonnal rendelkezik, melyet nyáron gyermektáborozásra használnak.
A településen él Valler László méhész, aki többféle mézet állít elő biojellegű módszerekkel. Lakóhelyén mindig szívesen fogadja a betérő vásárlókat. (Arany János u. 63.)

5. Zalaújlak – Egry József emlékház

Csapiból aszfaltos úton kerekezünk tovább Zalaújlakra.
A település elején Vastag Zoltán zöldségtermelő káposztaföldjeiben gyönyörködhetünk. (Fő u. 1.)
A faluban Egry József tiszteletére 2014-ben hoztak létre emlékházat. A Balaton festőjeként is emlegetett avantgárd művész 1883. március 15-én született Zalaújlakon. A szegénysorból felemelkedett alkotó több festményen is megörökítette szülőfaluját. A régi magtárból kialakított épületben reprodukciók mutatják be munkásságát. A kiállítás előzetes bejelentkezés után látogatható. Az épület előtt a művész portrészobra látható, a közelben játszótér és pihenőhely van kialakítva.

6. Zalamerenye felé az erdőben

A zalaújlaki templomnál jobbra kell fordulni, hogy elérjük Zalamerenyét. Itt az út erős emelkedővel indul, majd a település vízművét elérve az útvonal kövesből földútra változik. A túra egy helyen szántás mentén halad, majd beér a zalamerenyei erdőbe, ahol ún. horhosként (mélyútként) megy egészen Zalamerenye határáig.
Az erdőben körültekintéssel haladjunk, mert előfordulhat, hogy egy-két törött ág eltorlaszolja az utat.

7. Zalamerenyei tó

A település szélén található Mata-völgy elárasztásával, 2004-ben létesítették a Zalamerenyei tavat. A víztározó a kevésbé ismert vizek közé tartozik. Partján tavasztól őszig mindennapi látvány a legelésző tehéncsorda. Érdekesség, hogy a térségben már csak ezen a településen hajtják ki a falu szarvasmarháit közös legeltetésre Szent György napjától.
A település és környéke remek kirándulási célpont; kerékpáron és gyalogosan is érdemes itt barangolni. Folyó vizekben gazdag környezetét már elődeink is kihasználták. Ennek egyik emléke a település határában található Pálos Vízimalom. (Garabonc felé haladva egy mellékútra letérve közelíthető meg.)

8. Garabonc

Zalamerenyét elhagyva aszfaltos bekötő út visz Garabonc határáig. Itt térhetünk vissza a Zalakarosról kiinduló kerékpárútra. (Zalamerenyei útról jobb kéz felé kell fordulni.)
A főút bal oldalán van a Villa Natura Hotel, a jobb oldalon a falu végétől indul a kerékpárút Zalakaros felé.
Ha kirándulásunk nem húzódott el, érdemes betérni a Garabonciás Farmra vagy a Kránicz Borházba. (Letérés az útvonalról)

9. Zalakaros felé

Garaboncról Dél felé fordulva, kiépített kerékpárúton érjük el Zalakarost.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:21.00 kmAjánlott életkor:12 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Zalakaros - Galambok - Csapi - Zalaújlak - Zalamerenye - Garabonc - Zalakaros Alternatív útvonal:

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.