MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés
Nagybakónak-Nagybakónak Kősziklaszurdok

Szurdoktúra (GY2)

Nagybakónak-Nagybakónak Kősziklaszurdok
Túra típusa:GyalogosTúra típusa:8.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Templom - József hegy - Árpád forrás - Kőszikla-szurdok - Rigó hegy - Templom Alternatív útvonal:

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

A 3-5 óra időtartamú gyalogos túra szervezhető kis csoportos csapatépítő programként, de középiskolások osztálykirándulásra is kiválóan alkalmas. A túra során Dél-Zala egyik legérdekesebb természeti látványosságával ismerkedhetünk meg. A kirándulás Nagybakónak körüli panorámatúra, hiszen a legmagasabb pontjától a legmélyebb szurdokon keresztül vezet. A túraútvonal nehéz, a legalacsonyabb pont 181 m a legmagasabb 289 m-en van az indulástól a célig. Teljesítése megfelelő felszerelést (túrabakancs) és kellő körültekintést igényel. A szurdokban az útvonal több helyen útitárs segítségét igényli.

1. Nagybakónak templom

Ez a csodálatos völgyben fekvő zsákfalu kedvelt kirándulóhely.
Nagybakónak központjában a templom mellett, valamint a kultúrház közelében találhatunk megfelelő parkolóhelyet, mielőtt indulunk.
A kirándulás a zöld jelzésen haladva a templom mögötti úton indul.

2. Zöld jelzésen Nagybakónak felett

A túra hamarosan földúthoz ér, amely fokozatosan emelkedik. Bal kéz felől többször is remek kilátás nyílik az újudvari TV toronyra és az alattunk elhelyezkedő falura.

3. József hegyi harangláb

Ahol a zöld jelzés találkozik a kék + jelzéssel, forduljunk jobbra! Rövid, de annál meredekebb emelkedő megtétele után érkezünk fel a József hegyi haranglábhoz.

4. Források (Árpád forrás)

A haranglábnál forduljunk vissza és a kék + jelzésen haladjunk a falu felé. Az Arany János utcához érve a kék + mellett megjelenik a kék jelzés is. Kirándulásunkat a kék jelzés mentén folytatjuk.
A falut elhagyva útjelző tábla állít választás elé bennünket: Források vagy „Szúrdok”.
Javasoljuk, hogy először a források környékét látogassuk meg.
A faluból nyugat felé haladva, a kék jelzést követve érhetjük el a három forrást. Ezek közül az Árpád-forrás víz nélküli emlékforrás.

5. Kőszikla-szurdok

Az elágazáshoz visszatérve a kék háromszögjelzésen kell továbbmenni, hogy felfedezhessük a szurdok szépségeit. Utunk során csodálatos látványt nyújtanak az egyre mélyülő, meredek homokkő sziklafalak. Ha esős nap után érkezünk a szurdokba, akkor a könnyező falak látványát csodálhatjuk meg. A szurdok alján csobogó víz a kövek alól, a falakból szivárog. A szurdok végigjárása közben figyeljük meg az itt élő védett növényeket, az erdei cikláment, a száratlan kankalint, a farkasboroszlánt, a pirítógyökeret, a zalai bükkönyt, és a májmohát.
A szurdok talaja még nyári szárazság idején is nedves, ezért fokozott körültekintést igényel a haladás. Több helyen elmoshatja a víz a kijelölt utat, vagy épp kidőlt fa nehezíti az átjutást. A szurdok végéhez közeledve vaslétrákon kapaszkodhatunk fel az újudvari oldalra.

6. Nagybakónaki szőlőhegy

A szurdokból kiérve az úton forduljunk balra, továbbhaladva a kék és zöld jelzést mutató kereszteződésnél forduljunk Keletre (balra). A zöld jelzést követve haladjunk Nagybakónak felé.
Az út az erdőből kiérve a Rigó hegyi szőlők közé ér be, ahol ízelítőt kaphatunk a zalai szőlőművelés sajátosságaiból. Itt a keskeny parcellákhoz tartozó pincék jó része hétvégi házként funkciónál.
A szőlőhegyről újra láthatjuk a festői szépségű falucskát.

7. Visszaérkezés a templomhoz

A települést a temetőnél érjük el, majd a Kisfaludy utcán és egy téren áthaladva, némi lépcsőzés beiktatásával érkezünk meg a kultúrházhoz, illetve a kicsit távolabbi, baloldalon elhelyezkedő templomhoz.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:GyalogosTúra típusa:8.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Templom - József hegy - Árpád forrás - Kőszikla-szurdok - Rigó hegy - Templom Alternatív útvonal:

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.