MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés
Homokkomárom-Magyarszerdahely

Templomok és kápolnák mentén - túra (GY5)

Homokkomárom-Magyarszerdahely
Túra típusa:GyalogosTúra típusa:8.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Homokkomárom - Homokkomárom, Felsőcsinga - Homokkomárom Aligvár - Magyarszerdahely Alternatív útvonal:

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

Ez a gyalogos túra félnapos családi elfoglaltságnak,vagy a természeti látványosságokat kedvelő kisebb baráti társaságoknak csapatépítésére javasolt program. A homokkomáromi búcsújáró templom és a körülötte elterülő szőlőhegyek érintésével az útvonal a magyarszerdahelyi műemlék csárdáig vezet. Az erős kapaszkodókkal tarkított útvonal kiváló alkalom a jellegzetes zalai szőlőbirtokok megismerésére. A túraútvonal nehéz, a legalacsonyabb pont 165 m a legmagasabb 303 m-en van az indulástól a célig.

1. Homokkomárom - Kegytemplom

Homokkomárom a Dunántúl egyik legfőbb engesztelőközpontja lett, ahová egész évben érkeznek a hívők.
A zarándoklatok helyszíne, a római katolikus „Kisboldogasszony templom” festői helyen, a település legmagasabb pontján, egy domboldal keleti nyúlványán áll. Búcsújáró hellyé azonban a templom oltárán elhelyezett Mária kép miatt vált. A templom kegyképére, Szűz Mária képére a mostani templom alapjainak ásása közben bukkantak rá. A legenda szerint a 17. századi kép épségben került elő egy hársfa gyökerei közül. A templom mellett álló régi kolostor barokk stílusban épült. A szomszédos, modern épületrész már a Nyolc Boldogság Közösség Kolostora, melynek kápolnájában tekinthető meg a 2003-ban boldoggá avatott szegények orvosának, Batthány-Stratman László ereklyecsontjának egy darabja.
A templomtól induljunk lefelé az aszfaltos úton egészen a falu Nagykanizsa felé eső részére. Itt a falu vége előtt nem sokkal fa útjelző tábla irányít a Felsőcsinga felé.

2. Homokkomárom - Felsőcsinga

Kevesen tudják, hogy a természetjárók Homokkomáromban találhatják a zalai borvidék egyik legnagyobb egybefüggő szőlőterületét. A 240 hektárral rendelkező szőlőhegy kedvező terep a gyalogos vagy kerékpáros túrázók számára. 440 szőlőtermelő gazda alkotja a hegyközséget és számos régi, tömés pince áll a katlanszerűen körbezárt dűlők ölén.
A szőlőhegy több részre tagolódik, melyek közül legismertebb a Csingahegy, azon belül is Felsőcsinga. Itt több helyen is borkóstolóval várják az érdeklődőket. Akik nyáron látogatnak ki a homokkomáromi szőlőhegyekre, részesei lehetnek az évente megrendezésre kerülő Csingahegyi napoknak. A rendezvény egyszerre alkotótábor és közösségi program. Megfigyelhetjük a fafaragók, kovácsok, bőrösök, festők és más művészek együttes munkáját. Az itt készült alkotásokból számos darab díszíti a felsőcsingai út mentét, de a templom felé vezető út mentén is találunk néhányat.
Haladjunk végig a dűlőúton, majd a hegyi út végét jelző kereszt után forduljunk balra.

3. Homokkomárom - Aligvár

Nyugati irányba haladva a Csingahegytől hamarosan elérjük a piros jelzést. Ezen a turistaúton haladunk tovább az aligvári pincék mellett.

4. Piros jelzésen Magyarszerdahely felé

Az aligvári pincék hamar elmaradnak és utunk bükk, majd bükk- és tölgyerdők között halad. Az út a dombhátat erdei ösvénnyé keskenyedve hagyja el és tekeredik lefelé a magyarszerdahelyi szőlőhegy irányába.
A völgyben még nyáron is sokszor fogadja a bakancsos kirándulót sár. A völgyet a Lukács dűlőnél hagyjuk el és haladjunk felfelé a szőlőhegyre.

5. Szent Orbán Kilátó

A piros jelzés mentén, a magyarszerdahelyi szőlőhegy egyik legmagasabb pontján áll a Szent Orbán kilátó, ahol jó időben csodálatos panoráma nyílik a Principális völgyére.
A kilátótól 300 m-re kis kápolna áll, közelében kellemes pihenőhelyet alakítottak ki a kirándulók számára.
A pihenőhelytől alig 1 km-es sétát kell tenni lefelé a Régi Csárdához.

6. Magyarszerdahely Régi csárda

A túra a magyarszerdahelyi Régi Csárda parkolójában ér véget. (74-es főút mellett) A Régi Csárda műemléki védelem alatt álló vendéglátóhely.

Kevesen ismerik a hely történetét. A csárda a 18. században postakocsi állomásnak és zsanérszállásnak épült. A régi idők betyárjai gyakran jelentek meg az épületben, a zalai erdőrengeteg mélyéből előlépve itt találkoztak a külvilággal. Az idősek körében még ma is emlegettet híres női betyár Harmat Rozi volt. A csárda az 1990-es években történt felújításával visszakapta eredeti formáját és szépségét, mellé hasonló stílusú modern szálláshely is épült.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:GyalogosTúra típusa:8.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Homokkomárom - Homokkomárom, Felsőcsinga - Homokkomárom Aligvár - Magyarszerdahely Alternatív útvonal:

Kapcsolódó vendéglátóhelyek

Desztináció 1
Régi Csárda és Panzió
Magyarszerdahely

A Régi Csárda és Panzió étkezést (reggeli, ebéd, vacsora) mellett szállást és szabadidős szolgáltatást is kínál vendégeinek. A panzióban szauna, billiárd és ker...

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.