MagyarEnglishDeutsch
Részletes keresés
Belezna-Murakeresztúr-Belezna

Zrínyi körtúra (K3)

Belezna-Murakeresztúr-Belezna
Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:35.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Belezna - Zrínyiújvár emlékhely - Murakeresztúr - Fityeház - Nagykanizsa (Bajcsa) - Belezna (Jankapuszta) - Belezna Alternatív útvonal:

Térkép nagy méretbenA túra állomásai

Ez a túra 14 év feletti gyermekes családoknak, valamint a történelmi emlékek iránt érdeklődő kisebb baráti társaságoknak ajánlott.
Az útvonal kis magasságkülönbségeket tartalmaz(legalacsonyabb pont 130 m, legmagasabb pont 203 m). Tiszta időben könnyen járható, esőzések után nem javasolt a földutak használata. A Bajcsa-Jankapuszta útvonalon a földút kátyúit építési törmelékkel töltötték fel. Itt körültekintő kerékpározás javasolt.
Az érintett települések Dél-Zala horvátok lakta települései közé tartoznak. Belezna határában állt valamikor Zrínyiújvár. A Mura-menti horvátok magyarországi központja Murakeresztúr, ahol kitérhetünk a horvát-magyar határ mentén folyó vadregényes Murához. Fityeházon áthaladva barokk szoborcsoportnál pihenhetünk meg. Bajcsa érintésével érkezhetünk meg a Beleznához tartozó Jankapusztához. A lakott külterület 1934-ben írta be magát a magyar történelembe.

1. Belezna templom

A túra a római katolikus templom parkjából indul.
A település Surd felé eső részének elején a Szűz Mária nevére szentelt római katolikus templom fogadja a látogatót. Építtetője id. gróf Zichy Ödön, akinek síremlékét a szentély mögött, a templomon kívül találjuk. Az épület sok hasonlóságot mutat Budavár főtemplomával, a Mátyás templommal, mivel tervezéséhez ez szolgált alapul. A főbejárat felett kis szoborcsoport áll: Szűz Mária, karján a gyermek Jézussal és két hódoló angyallal fogadja az érkezőket. Érdekesség, hogy Mária fején a magyar korona látható.
A gondozott parkkal körülövezett templom kapuja nyitva áll a turisták előtt, előzetes egyeztetés után bárki megtekintheti

2. Zrínyi Újvár

A templomtól a főutcán a falu központja felé indulva jutunk a volt iskola épületéhez, amelyben integrált közösségi tér, és egy kiállítás kapott helyett. (Kossuth u. 13.) A kiállításon a település határában zajló régészeti kutatás eredményeit mutatják be. Belezna és Őrtilos között állt ugyanis Zrínyi Újvár (vagy Új Zrínyivár) ahonnan az ásatások során több értékes régészeti lelet került elő. A kutatás során talált tárgyak bizonyítják, hogy ez a hely a török kortól a 20. század közepéig jelentős hadászati szerepet töltött be. A feltárás eredményeire építve készült el a 4 km hosszú hadtörténeti tanösvény. A szakasz négy óvóhelyet, két óvóhely kupolát, egy forrást, egy felújított lövészárkot és Zrínyi Újvárat foglalja magába. Az egyes állomásokon tájékoztató tábla és pihenőhely várja a turistákat. Kerékpáros túránk csak Zrínyi Újvár emlékhelyét érinti. A tájékozódást a kereszteződésekben jelzőtáblák segítik.

A Faluközpontban forduljunk balra és folytassuk utunk a Dózsa György utcában. Jelzőtáblák mutatják az irányt Zrínyi Újvár emlékhelye felé.

3. Murakeresztúr felé

Térjünk vissza az első elágazáshoz és folytassuk a túrát Murakeresztúr felé. Beleznát Murakeresztúrral zúzott köves erdei út köti össze. Az út a téli havazások kivételével szinte bármikor járható. A kiránduló árnyas erdők szegélyezte úton haladhat a következő településig.

4. Murakeresztúr – Mura part

A településre a Principális csatornán áthaladva érkezünk meg. A község különlegessége a település határát szegélyező Mura folyó, amelynek partja kedvelt kiránduló- és horgászhely. A 454 km hosszú folyó Ausztriában ered, Magyarországot csak 48 km-es szakaszon érinti, amikor belefolyik a Drávába. A folyó különleges állat- és növényvilággal rendelkezik. A folyó holtágaiban két ritka szitakötő faj is él: a tócsa- és a piros szitakötő. Ha szerencsénk van, a víz felett láthatjuk a színjátszólepkét cikázni. A horgászok a folyó kijelölt pontjait használhatják. Több védet hal is él a folyóban. Figyelem, ezeket kifogásuk után kíméletesen vissza kell tenni az eredeti élőhelyükre! A Mura folyót a Kossuth és a Deák utca találkozásánál balra nyíló utcácskán érhetjük el.

5. Herman Edit –fazekas (Murakeresztúr)

Folytassuk a kirándulást a Kossuth utcán a falu felé, majd kanyarodjunk jobbra az Arany János utcára. Murakeresztúron érdemes egy pillantást vetni a templomra és a Zrínyi Miklós szoborra. A templomhoz vezető utca sarkán áll Herman Edit fazekas háza (Arany János utca folytatása az Alkotmány utca). Edit már 15 éve foglalkozik ezzel az ősi mesterséggel. Ismert zalai motívumokat használ egyedi boroskancsók, csuprok, poharak és gyertyatartók díszítésére. A fazekasház melletti kis bekötőút visz a templomhoz.

6. Murakeresztúrtól Fityeházra

A fazekasháztól Kelet felé haladva, aszfaltos úton jutunk el a település főutcájára (Petőfi utca), ahol jobbra fordulva haladunk tovább. A vasúti átjárót elhagyva jobbra fordulunk Fityeház, Nagykanizsa felé. Rövid kerékpározás után érkezünk Fityeházra. Itt is jelentős számú horvát nemzetiség él, akik mind a mai napig szoros kapcsolatot ápolnak az anyaországukkal. A település központjában, az Alkotmány téren tarthatunk egy kis pihenőt, amely számos szabadtéri rendezvény helyszíne nyáron. Az Alkotmány térre vezető út mentén látható az országos műemléki védettség alatt álló, 19. század elején készült Pieta szoborcsoport. A szoborcsoport alsó talpazata szélesebb, melynek két oldalán Szent Flórián a tűzoltók, és Szent Vendel a vadászok védőszentjének szobra áll. A középső része magasabb és keskenyebb, ennek közepén helyezkedik el Szűz Mária, karjai között a halott Jézussal.

7. Átkötés Bajcsáról

Fityeháztól folytassuk utunk Nagykanizsa felé.
A Nagykanizsához tartozó Bajcsa településrész boltja mögött térjünk le jobbra. Ez a zúzott köves, illetve földes út visz át a Belezna- Jankapusztai elágazáshoz. Az utat elsődlegesen mezőgazdasági járművek használják.
Kirándulás alatt itt fokozott figyelem szükséges, mert az út minősége folyamatosan romlik, ahogy távolodunk a településtől.

8. Jankapuszta

A Bajcsáról induló mezőgazdasági feltáró utat néhány km után rossz minőségű aszfaltos út keresztezi, itt jobb kéz felé fordulva induljunk Jankapuszta felé. Útközben az aszfaltos rész megszűnik és földúton kell tovább haladni.
Belezna lakott külterülete a II. világháború előtti időszakban vált ismertté. Itt képezték ki azokat a horvát merénylőket, akik 1934-ben megölték a jugoszláv uralkodót.
Jankapusztán napjainkban mezőgazgadási tevékenység folyik.

9. Belezna

Jankapusztát elhagyva rövidesen elérjük Beleznát. A faluba beérve hamarosan újra aszfaltos felületen haladhatunk tovább. Érintjük a település sportpályáját, majd a faluközpontba érkezünk vissza.
Innen kb. 1 km-re van a kiindulási pontunk, a beleznai templom.

Szintkülönbségek


Túra adatai


Túra típusa:KerékpárosTúra típusa:35.00 kmAjánlott életkor:14 éves kortól 75 éves korigTeljes útvonal: Belezna - Zrínyiújvár emlékhely - Murakeresztúr - Fityeház - Nagykanizsa (Bajcsa) - Belezna (Jankapuszta) - Belezna Alternatív útvonal:

Mielőtt értékelne!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.